Ratko Božović: Koraksove karikature su laserski zraci u mračnoj komori naše političke stvarnosti 1Foto: Medija centar

Najlucidnije i najbritkije političke i društvene komentare podario nam je Koraks, njegova dežurna osmatračnica radi danonoćno i sve obuhvata, i zato on neće da plovi uz struju kolektivnog gubitništva i raspamećenosti, kaže za Danas sociolog kulture, profesor Ratko Božović, koji je i sam već decenijama u istoj pobunjeničkoj „grupi“ javnih intelektualaca kojoj pripada i Koraks

Predrag Koraksić Koraks je satirični i pobunjenički hroničar našeg „tamnog vilajeta“ koji u svojim karikaturama već više od pedeset godina ne štedi nikoga, komentariše za Danas sociolog kulture, kulturolog i profesor Ratko Božović, koji je i sam već decenijama jedan od najistaknutijih javnih intelektualaca u istoj pobunjeničkoj „grupi“ kojoj pripada i Koraks.

– Najlucidnije i najbritkije političke komentare podario nam je Koraks, i zato su on i njegove karikature omiljeni u delu naše javnosti. Koraks je hroničar sveopšte posrnulosti naše društvene i političke zajednice, i on svojim satiričnim mišljenjem i pobunjeničkom energijom ne štedi nikoga – zaključuje Božović.

– Dakle, Koraksova dežurna osmatračnica radi danonoćno. On preciznom ironičnom meditacijom već decenijama, od toga dvadeset pet godina u Danasu,  munjevito reaguje na sve – na nepodnošljivu dramu raspadanja i prethodne zajedničke države, i na sve današnje ekstremizme koji se dešavaju u našoj i u svetskoj stvarnosti. Koraksove karikature deluju kao laserski zraci u mračnoj komori, one su negacija mrtvog političkog stereotipa i bespolnog političkog mišljenja – ističe Božović, dodajući i ostale važne „crtice“ vezane za fenomen zvani Koraks.

– Inteligentan, oštouman i sumnjičav, on istražuje kontraste karikaturalnog u društvenim pojavama, u političkim situacijama i u ljudskim karakterima. Koraks sve to obuhvata, i zato što ismeva laž, licemerje i primitivizam, on neće da pokreće dolap u koji su upregnuti njegovi sugrađani, neće da plovi uz struju kolektivnog gubitništva i raspamećenosti – kaže profesor Ratko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari