Razgovori sa partnerima iz Nemačke oko plasmana proizvoda na tržište EU 1Foto: Arhiva preduzeća Eco Rubber

Preduzeće za reciklažu otpadnih guma „Eco Rubber d.o.o“ početkom ove godine počelo sa proizvodnim aktivnostima u novoizgrađenom proizvodnom prostoru u okviru Radne zone „Beleš“ u Dimitrovgradu, koja radi u sistemu Slobodne zone Pirot.

Zaposleno je 16 radnika u fabrici kapaciteta prerade 20.000 tona godišnje. Najveći deo zaposlenih je sa područja Opštine Dimitrovgrad.

– Ubrzo posle početka proizvodnih aktivnosti došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane epidemijom kovida 19, pa smo nakratko, u skladu sa preporukama državnih i opštinskih organa a u periodu april-maj prekinuli proizvodnju vodeći prvenstveno računa o zdravlju zaposlenih. Posle ponovnog pokretanja proizvodnje usklađivali smo se sa preporukama kriznih štabova. Moram istaći izuzetnu saradnju sa organima lokalne samouprave i njihovu angažovanost i odgovornost u ovoj za sve nas teškoj situaciji – kaže za Danas direktor ovog preduzeća Branimir Tončić.

Tončić dodaje da, s obzirom da je 2. novembra proglašena vanredna situacija u Dimitrovgradu, fabrika radi u skladu sa preporukama Opštinskog kriznog štaba, uz poštovanje svih predviđenih mera.

– To naravno otežava redovno poslovanje, ali prevazilazimo ovo stanje dodatnim angažovanjem svih zaposlenih. Situacija na tržištu nimalo nije laka za nas i za sve privredne subjekte, ali prevazilazimo uspešno tu situaciju. Mogu slobodno reći da smo čak uspeli da poboljšamo svoju poziciju na tržištu.

U toku su završni razgovori sa partnerima iz Nemačke oko plasmana naših proizvoda na zahtevno tržište Evropske unije, gde proizvodi reciklažne industrije zauzimaju sve dominantniju poziciju. Smatramo da će reciklažna industrija u Srbiji zauzimati sve značajniju ulogu jer je ekologija i očuvanje životne sredine jedan od osnovnih postulata na evropskom putu i zahtevima koje pred nas postavlja EU. Imamo ambiciozne planove i uveliko se pripremamo za proširenje proizvodnih kapaciteta sa akcentom na davanju drugog životnog ciklusa otpadnim gumama, pretvarajući ih od otpada u novi proizvod kao što su ploče za dečija igrališta, proizvode privremene saobraćajne signalizacije, sportske terene…, kaže Tončić.

Tončić dodaje da veliki udeo u poslovanju preduzeća ima i režim rada u okviru Slobodne zone Pirot koji donosi niz pogodnosti od olakšica prilikom uvoza oprema, preko kupovine sirovina, materijala i energenata.

– Očekujemo da u narednom periodu poslovanje u okviru Slobodne zone Pirot daju još veći efekat na naše poslovanje, samim tim što je Slobodna zona Pirot prepoznata u svetskim okvirima i može mnogo doprineti promociji privrede Pirotskog okruga – kaže za Danas direktor preduzeće za reciklažu otpadnih guma „Eco Rubber d.o.o“ u Dimitrovgradu Branimir Tončić.

Tončić: Velika pomoć države

– Velika je pomoć bila i korišćenje državnih mera za smanjenje uticaja kovida 19 koje nam je značajno olakšalo poslovanje u ovoj turbulentnoj godini. Nadamo se da će u najskorije vreme doći do normalizacije epidemiološke situacije a samim tim i povratka u normalne tokove poslovanja – kaže Tončić.

Tekst je deo projekta „Šta za Dimitrovgrad znači proširenje Slobodne zone Pirot“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.