Različite faze kroz koje prolazi skoro svaki filatelista 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Skoro svi filatelisti prolaze kroz čitav niz raznih etapa.

Oni u početku skupljaju komadiće krede, noževe, markere i sve što im dođe pod ruku. Između maraka i ostalih sitnica mladi filatelista ne pravi u početku veliku razliku. Docnije on već ume da razlikuje prave marke od falsifikata, nove i retke, a zna da poderane marke nemaju nikakve vrednosti, pa iako su sasvim malo oštećene.

Različite faze kroz koje prolazi skoro svaki filatelista 2U to doba filatelista skuplja marke svih vrsta. A ne bi bilo dobro kada bi se još na početku ograničio samo na jednu vrstu maraka, jer treba prvo da stekne izvesno znanje o filateliji, piše list Pravda pre 80 godina.

Filatelista se postepeno interesuje za papir marke, za štampu i vodene znakove i na kraju se toliko usavrši da se sam usuđuje da vrši otkrića.

Samo onaj koji je nekada nešto sakupljao i istraživao može znati kolika je radost kada sakupljač nešto pronađe, a može proceniti kakva je razlika između sakupljača kome je stalo da skupi što više maraka.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Nemačka i Rusija žele ostvarenje umanjene Poljske

Jedan nezvaničan izvestaj pominje da Nemačka i Rusija žele ostvarenje jedne smanjene Poljske, kada rat sa njom bude likvidiran. U izveštaju se dodaje da Nemačka i Rusija ne žele zajedničku granicu. Takva država zauzimala bi trećinu ili polovinu današnje Poljske.

List Vreme takođe piše da se u nemačkoj javnosti već pominje da će Rusija zauzeti jedan deo poljske teritorije na istoku. Ističe se članak iz Moskve gde se kaže da Rusija nije nezainteresovana za budućnost Ukrajine.

Rastvor bikarbone sode može zameniti gas-maskuRazličite faze kroz koje prolazi skoro svaki filatelista 3

Za decu ili odrasle koji ne mogu da podnesu gasne maske, kao i za one koji je još nisu nabavili, postoji korisno sredstvo u slučaju napada zagušljivim gasovima.

U litar vode treba sipati veliku kašiku punu bikarbone sode, pošto se dobro rastvori, napraviti obloge i njima prekriti celo lice. Ovaj rastvor nije nimalo štetan za oči.

Starce i bolesne osobe, koje ne mogu da pređu u naročito slonište, treba preneti u najmanju sobu, naročito u one koje imaju samo jedan prozor. Prozore i vrata prekriti čaršafima potopljenim u isti rastvor bikarbone sode.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari