Očekujemo dalji privredni i svaki drugi preporod uz pomoć Vlade Srbije. Naše razvojne šanse, pored ostalog, su Sijarinska banja i rudnik „Lece“, kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.


Zbog siromaštva, ali i brojnih drugih razloga, seobe iz Medveđe, posebno planinskog dela opštine, svakodnevna su pojava. Nekoliko seoskih škola je zatvoreno, a slična sudbina čeka još nekoliko isturenih odeljenja osnovnih škola iz Medveđe, Tulara i Sijarinske banje.

U Medveđi je i mnogo natpisa „Prodajem kuću“. Neke porodice su primorane da ih prodaju, jer nemaju sredstava za namirivanje elementarnih potreba, ali ima i primera da se prodaje krov nad glavom kako bi se u drugom gradu, pre svega u Leskovcu, Nišu i Beogradu kupili stanovi ili skromne kućice. Dok se Srbi sele ka Nišu i Beogradu, Albanci odlaze na Kosovo i Metohiju.

Zavod za specijalnu rehabilitaciju „Gejzir“ u Sijarinskoj banji, nedaleko od Medveđe, kao i slični zavodi širom Srbije, trebalo bi da budu privatizovani. Rehabilitacioni centar Gejzir raspolaže sa 277 mesta, a u domaćoj radinosti je 1.500 kreveta. Banja se nalazi na 520 metara nadmorske visine i ima 18 lekovitih termalnih izvora različitog fizičko-hemijskog sastava, a temperatura se kreće od 32 do 72 stepena. Naročitu zanimljivost Sijarinske banje su gejziri tople vode, jedinstveni u Evropi, čiji vodeni stub ima visinu od osam metara.

– Banja je naša velika razvojna šansa i zato ćemo njenom razvoju i dalje posvećivati značajnu pažnju – kaže Slobodan Drašković.

U Medveđi će se ovo leto pamtiti i po pravom skandalu. U prosveti, ali i među radnicima zaposlenim u državnim institucijama, sudeći po saopštenju Uprave policije, ima i onih koji su došli do posla koristeći lažne diplome.

Protiv više lica Uprava policije u Leskovcu podnela je proteklih nedelja 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su koristeći falsifikovane diplome godinama radili kao pedagozi ili činovnici.

Poslednju prijavu Policijska uprava je podnela Osnovnom tužilaštvu u Leskovcu protiv Jasmine V. (39) zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanja isprave.

U saopštenju za javnost navodi se da je Jasmina V. u toku 1997. godine pribavila falsifikovanu diplomu o završenoj Višoj školi za obrazovanje radnika u Beogradu koju je iskoristila da bi zasnovala radni odnos u osnovnim školama u Lecu, Sijarinskoj Banji, Medveđi i Bučumetu na radnom mestu nastavnika razredne nastave.

O podnošenju krivične prijave policija je obavestila Školsku upravu u Leskovcu. Čudnovato je da je neko gotovo 13 godina mogao da radi u školi koristeći falsifikovanu diplomu!

U Medveđi su ubeđeni da najnoviji skandal neće zaustavi započeti preporod ovoga kraja, naročito posle otvaranja odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta iz Niša gde se nastava izvodi na dva jezika, srpskom i albanskom.

 

Mnoga mesta zapostavljena

U opštini Medveđa na 524 kvadratna kilometra razasuta su 44 naselja sa oko 13.500 stanovnika. Sama Medveđa ima oko 3.700 stanovnika, od Leskovca je udaljena 45 kilometara, a opština se nalazi na nadmorskoj visini od 400 do 1.100 metara. Mnoga sela, naročito u seoskoj zabiti, potpuno su zapostavljena i njima preti totalno nestajanje.

Etnocentri

Slobodan Drašković, predsednik opštine, najavljuje da će deo imanja koja su u planinskoj zabiti potpuno zapuštena biti pretvorena u etnocentre. U ovom kraju planinsko zemljište se nudi po bagatelnoj ceni, ali kupaca nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari