Reakcije na titulu "Evropski grad šuma": U Novom Sadu raste samo beton, beton i opet beton 1Foto: Privatna arhiva

Ekološke organizacije i opozicija na vest da je Novi Sad postao „Evropski grad šuma“ kažu da glavni grad Vojvodine može biti samo grad betona i ničega drugog.

Novi Sad je inače poneo ovu laskavu titulu četiri dana pre nego što se na Fruškoj gori organizuju protesti zbog seče šuma.

Organizatori ovog protesta, pokret Odbranimo šume Fruške gore, ne sumnja da je ovaj skup okupio stručne ljude iz Evrope i Srbije i da su lepo diskutovali, prezentovali teme i probleme te na kraju doneli lepe zaključke, možda i neku zajedničku deklaraciju, a grad se okitio titulom koju će politički eksploatisati.

– Da li je nastavljena devastacija zelenih površina u gradu? Jeste. Da li će poseći ostatak gradskih šumaraka i zabetonirati preostale zelene prostore, na kojima bi već sutra moglo da počne podizanje parkova i novih gradskih šumaraka? Hoće, po GUP-u i usvojenim PDR-ovima. Da li će posaditi hiljade kvalitetnih stabala ove jeseni? Videćemo. Kako god, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je još jednom pokazao da je odličan domaćin i instrument i domaćim političkim profiterima i politici vladajuće stranke – rekli su iz ovog pokreta.

Kako dodaju, ovaj Institut nije se niti jednom oglasio u prilog zaštite postojećih šuma, zelenih površina i životne sredine, usput, oni su i utrli put uništavanju autohtonih ritskih šuma uz vojvođanske reke zasadima klonskih topola.

Reakcije na titulu "Evropski grad šuma": U Novom Sadu raste samo beton, beton i opet beton 2
Laskava titula u rukama gradonačelnika, foto: Grad Novi Sad

– Stručno, naravno, decenijama nipodaštavajući ekosistemski značaj tih šuma i za prirodu i za ljude. Poslednje razorne oluje u Vojvodini su pokazale koliko je to pogrešan pravac, jer ne može se šuma posmatrati samo kao resurs za drvnu masu – dodaju iz ovog pokreta.

Opozicija: Gorko smo se nasmejali, Novi Sad je izbrisao sedam parkova iz urbanističkih planova

Novosadski odbor stranke Zajedno osuđuje sramotno i obmanjujuće iskrivljenje stvarnosti koje plasira aktuelna gradska vlast time što Novi Sad naziva „Evropskim gradom šuma“.

– Za vreme aktuelne vlasti, iz urbanističkih planova nestalo je sedam parkova a izgrađen jedan, i to kao dekor. Posečena su pluća našeg grada – Šodroška šuma – i time ugrožene brojne zaštićene biljne i životinjske vrste; sve zarad isključivo interesa privatnog kapitala investitora, devastirana je naša prirodna oaza. Na centralnim gradskim trgovima nema drveća ni zelenila, nedostaju i u većini ulica u Novom Sadu, dok vrućine u našem gradu leti postaju neizdržive – saopštavaju iz Zajedno.

Kako dodaju, od nekada uređenog i zelenog grada, Novi Sad je postao prestonica betona.

Iz Zajedno najavljuju da će se zvanično obratiti Evropskom šumarskom institutu i stručnom analizom i dokumentacijom ukazati kakvo je pravo stanje stvari u našem gradu.

Mnogi Novosađani su se jutros iznenadili, verovatno i gorko nasmejali, kad su videli bilbord na kome piše da je Novi Sad ,,Evropski grad šuma”, kažu iz Građanskog pokreta Bravo.

– Svi se pitamo kako je moguće poneti ovako lepo priznanje, kad su nam još u sećanju stotine pripadnika policije u punoj opremi koji su bili tu da omoguće seču šume na Šodrošu. Pitamo gradonačelnika i vlasti: na osnovu koje odluke i sa kojim objašnjenjem je grad poneo ovu titulu, ako znamo da su Novi Sad i Vojvodina najmanje pošumljeni predeli u celoj Evropi – dodaju iz Bravo.

Reakcije na titulu "Evropski grad šuma": U Novom Sadu raste samo beton, beton i opet beton 3
Protesti na Šodrošu, foto: A. L.

Kako ističu, da bi ipak pokazali da imaju malo pažnje i obzira, i da ne bi vređali toliko inteligenciju Novosađana, SNS vlasti su bilborde postavili na Limanu, gde je zelenilo sačuvano, jer se tu planski gradilo, uz ideju o čoveku u prvom planu, a ne u skladu s investitorskim željama.

– Da su stavili bilborde u neki od novijih delova grada, gde vlada investitorski urbanizam, jedino zelenilo bilo bi to malo zelenih slova na plakatu – nastavljaju iz Bravo.

Protest protiv seče šuma na Iriškom vencu

Pokret Odbranimo šume Fruške gore 23. septembra ogranizuje protest pod nazivom „Stop seči šuma“, na Iriškom vencu ispred informativnog centar Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari