Na zajedničkoj sednici Upravnog odbora i Skupštine Regionalne privredne komore u Požarevcu o zbivanjima u privrednom životu Srbije i institucionalnoj regulativi tokom 2010.godine kao i o projekcijama mogućeg razvoja za narednu godinu govorio je dr Dragan Đuričin, predsednik Saveza ekonomista Srbije.


– Mi se očigledno kao ekonomija nalazimo na prekretnici, novi privredni model koji se oslanja na investicije treba da startuje sledeće godine, pre svega u energetici, poljoprivredi, prehrambenoj industriji i infrastrukturi. Razlog je veoma jednostavan – Srbija mora da popuni tranzicioni deficit nasleđen iz prethodnog perioda, povećanim nivoom privrednih aktivnosti i povećavanjem proizvodnje takozvanih razmenjivih proizvoda, kao i proizvoda koji supstituišu uvoz, kako bi se deficiti koji sada postoje u budžetu i u računu tekućih transakcija eliminisali. Sa druge strane, težak je zadatak obezbediti i makroekonomsku stabilnost, pre svega stabilnost cena, s obzirom na to da finansijska kriza koja je svuda oko nas i koja ima karakter krize sa duplim dnom, odnosno ima ponovljen karakter, negativno utiče na mogućnost finansiranja raznih programa restruktuiranja. Monetarni model će po mom sudu morati da ima više ciljeva i u narednom periodu, pored kontrole cena mora da vodi računa i o kursu i eliminaciji problema nezaposlenosti. Koliko će Vlada u tome uspeti ostaje da vidimo, ali mislim da su problemi identifikovani i pravci mogućih rešenja se naslućuju. Sa umerenim optimizmom očekujemo sledeću godinu, koja će morati da ima jače reformske zahvate“, rekao je prof. dr Dragan Đuričin.

U nastavku sednice usvojen je izveštaj o radu organa i tela RPK Požarevac za 2010. godinu, Program rada Komore za narednu godinu, Odluka o stopi doprinosa (članarine) Komore za 2011. godinu i Finansijski plan Komore za 2011. godinu. Takođe, za revizora finansijskog poslovanja RPK Požarevac za 2010. godinu izabran je Institut za ekonomiku i finansije i jednoglasno je produžen mandat članovima Upravnog odbora i Skupštine Komore Požarevac do 31. decembra 2012. godine.

O programu rada Komore za narednu godinu predsednica RPK Požarevac Milica Mitković je istakla: – Naše aktivnosti odvijaju se kroz institucionalne i vaninstitucionalne aktivnosti u Komori, planirali smo redovno održavanje svih institucionalnih odbora i udruženja odbora, gde ćemo raspravljati o svim aktuelnim temama vezanih za privredu, kao što smo to radili i u ovoj godini. Stavljamo akcenat na vanistitucionalne aktivnosti, iz razloga što su one življe i što se kroz njih brže i efikasnije može delovati. Planiramo da održimo dosta okruglih stolova, razmatramo nove zakone koji se predlažu, kako bi privrednici mogli da daju svoj glas i doprinesu što boljoj zakonskoj regulativi u našoj zemlji. Organizovaćemo dosta privrednih susreta u zemlji i okruženju, jer dosta radimo sa komorama iz Temišvara i Rešice i nastavićemo to i naredne godine, kroz projektne i vanprojektne aktivnosti. Pored toga potenciraćemo saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Hrvatskom, Italijom. Sve su to aktivnosti koje smo ugradili u naš program za 2011. godinu, a ima i onih aktivnosti koje možda nismo ugradili, a koje će se same ukazati tokom godine i one će na inicijativu našeg članstva biti odrađene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari