Regionalna platforma: Kosovska policija da se izvini ekipi Radio Beograda 1Foto: D. Majstorović

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas zadržavanje ekipe prvog programa Radio Beograda od strane Kosovske policije u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi u saopštenju, ta platforma je navela da je kosovska policija zaustavila službeni auto novinarske ekipe u petak, 4. oktobra i detaljno ga pretražila.

Dodala je i da je prema tvrdnjama kosovske policije tokom identifikacije i kontrole novinara, jedan od članova ekipe imao je identifikacioni znak sa natpisom Povratak 7. septembar 2019. godine sa pečatom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i dodaje da je to zapravo pres akreditacija za događaj pod nazivom Povratak koji je organizovao MUP Srbije 7. septembra.

„Kosovska policija je zbog detaljnije identifikacije poslala novinare u policijsku stanicu. Nakon što su završili verifikaciju, administrativnu i zakonsku proceduru, novinari su pušteni posle više od pet sati“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga udruženja i sindikat sa Zapadnog Balkana protestuju zbog takvog postupanja prema novinarima i ocenjuju to kao „neprihvatljivo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje novinara u obavljanju njuhovog posla“.

Ta platforma je podsetila kosovsku policiju da su takve akcije protivne svim evropskim standardima kada su u pitanju medijske slobode.

„Regionalna platforma zahteva od nadležnih institucija na Kosovu da istraže postupak policije u ovom slučaju. Takođe, pozivamo kosovsku policiju da se izvini našim kolegama zbog neprihvatljivog ugrožavanja njihovog posla“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ta platforma o tom slučaju obavestiti međunarodne institucije i organizacije.

Članovi te regionalne platforme su Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari