Najbolja prevencija protiv gripa - vakcinacija 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prvi slučaj gripa registrovan je u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.

To što je sada otkriven prvi oboleli ne znači međutim da gripa i ranije nije bilo. Ono što je ipak jasno vidljivo i u Srbiji, ali i u ostatku Evrope, jeste da gripa kao i prošle godine ima mnogo manje nego što bi se očekivalo u ovom periodu godine.

Podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazuju da je na nivou cele Evrope pet odsto uzetih uzorka pozitivno na virus gripa.

Nekoliko država, uključujući Kosovo, Kazahstan, Rusiju, imaju preko deset odsto pozitivnih među testiranima.

Iz Instituta Batut poručuju da je lаbоrаtоriјsка pоtvrdа gripa u оvо dоbа gоdinе оčеkivаnа, kao i da prоšlе sеzоnе niје bilо lаbоrаtоriјsке pоtvrdе infекciје virusоm gripа.

Prošle godine gripa skoro da nije bile, a procene šta će se sa gripom ove godine dešavati su se razlikovale. Stručnjaci su upozoravili da bi kombinacija kovida i gripa mogla da bude posebno opasna.

Simptomi gripa su između ostalog visoka temperatura, kašalj, obično suv, bol u mišićima i kostima, bol u grlu, curenje nosa, osećaj slomljenosti. Većina osoba opravi se od bolesti u period od nedelju do deset dana, međutim za neke grupe ljudi, pogotovu starije, grip može biti opasan.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da godišnje od gripa premine i do 650,000 osoba.

Najbolja prevencija jeste vakcinacija, koja je dostupna i u Srbiji, na šta i Institut za javno zdravlje podseća.

Da li je grip ili kovid?

Simptomi gripa nalik su simptomima kovida 19, s tim da bar u slučaju omikron varijante, koja se ubrzano širi Evropom, postoje i neke jasnije razlike. Analiza iz Velike Britanije tako pokazuje da većina osoba zaraženih omikronom ima curenje iz nosa, kijanje, bolove u grlu, glavobolju, umor. Temperatura, kašalj, i gubitak čula mirisa sada su znatno ređi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari