Rekom: Zemlje bivše SFRJ da prestanu sa skrivanjem podataka o masovnim grobnicama 1Foto: Pixabay/pixel2013

Nevladina organizacija Rekom mreža pomirenja (RMP) ocenila je danas da je u zemljama nekadašnje SFR Jugoslavije pitanje nestalih „ekstremno politizovano“ i pozvala vlade tih zemalja da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Rekom je u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih ocenio da se u zemljama nekadašnje Jugoslavije stvara kultura javne tišine o masakrima i ubistvima nakon kojih su nestajala tela žrtava, „čime je nestajao presudni fizički simbol sećanja na mrtve“.

„Rekom podseća da još uvek nisu otkiveni posmrtni ostaci 1.608 ubijeniih na području Srebrenice u julu 1995. godine, 370 u Vukovaru u novembru 1992. godine, 50 u Kraljane na Kosovu u aprilu 1999. godine, 16 u Dojnicama nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo. Među nestalim (11.364) najviše je muškaraca između 30 i 50 godine, i preko 1.000 žena i dece“, navodi se u saopštenju.

Rekom je pozvao vlade postjugoslovenskih zemalja, nacionalne institucije i komisije za nestala lica da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o grobnicama, sa namernim odugovlačenjem ekshumacija poznatih lokacija masovnih grobnica i da reše problem identifikacije posmrtnih ostataka koji se drže u mrtvačnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari