Rektor Đokić: Politički pritisci na Univerzitet u Beogradu ne postoje, postoji upliv politike 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Politički pritisci na Univerzitet u Beogradu ne postoje, pre bih rekao da postoji upliv politike, mada taj upliv nije jednosmeran, izjavio je za Novosti rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

S jedne strane, postoje određena politička strujanja na samom Univerzitetu, dok s druge strane država pokazuje interesovanje za značajniju ulogu u upravljanju Univerzitetom, objasnio je on i dodao da je upliv politike prisutan u vidu delegiranja članova organa upravljanja Univerziteta i fakulteta u meri u kojoj ne ugrožava autonomno rukovođenje i upravljanje.

Pojedini članovi koje je delegirala država istovremeno su i članovi političkih stranaka i akademskih zajednica, tako da se politika na određeni način, ipak, provlači, kroz akademske hodnike, rekao je Đokić.

Đokić je rekao da Univerzitet priprema platformu o pravnim, akademskim i materijalnim akspektima finansiranja visokoškolskih ustanova, koja treba da posluži kao inicijalni doument za razgovore sa Vladom Srbije.

Nadam se da će nova Vlada Srbije imati razumevanje i da ćemo u naredne dve godine pronaći model finansiranja koji će biti odgovarajući, dosledno i nedvosmisleno primenjiv, rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari