REM još uvek ne dodeljuje nacionalnu frekvenciju 1Foto: Ivan Međedović

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije raspisalo konkurs za dodelu nacionalne televizijske frekvencije godinu i četiri meseca nakon jednog neuspešnog pokušaja pronalaženja novog TV emitera.

Poslednji konkurs za dodelu slobodnih frekvencija REM je raspisao 26. aprila prošle godine, a Savet REM-a je nakon više od trideset sednica dodelio sve dozvole, osim nacionalne frekvencije za televiziju.

Savet REM-a dozvole je dodelio u martu ove godine, skoro godinu dana nakon raspisivanja konkursa, deset regionalnih televizijskih frekvencija i osam radijskih dozvola, ali ne i frekvenciju za nacionalnog televizijskog emitera.

Za emitovanje signala na području cele Srbije bile su prijavljene četiri televizije – to su radiodifuzno preduzeće „Studio B“, RTV „BK Telekom“ d.o.o. iz Beograda, „LTR“ mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i „Kopernikus Cable Network“ d.o.o. iz Niša.

Privredno društvo „LTR“, iza kojeg stoji nemačka medijska kuća „RTL“ i televizija BK povukli su se još pre završetka konkursa. „RTL“ je samoinicijativno odustao dok je televizija BK diskvalifikovana jer nije ispunjavala uslov o broju zaposlenih. Pravilnikom je propisano da televizija ima najmanje 15 zaposlenih lica, dok je BK imala četvoro. Pored toga, tokom trajanja konkursa, četvorica zaposlenih na BK i glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov dobili su otkaz te ovaj medij nije imao nijednog zaposlenog.

Televizija „Kopernikus“ na kraju nije dobila nacionalnu frekvenciju koja je oglašena konkursom, ali uz prethodne brojne kontroverze i polemike oko vlasništva nad ovom televizijom i koncentracije većinskog medijskog uticaja.

Regionalne dozvole su tom prilikom dobili, kako je pisao UNS, isključivo mediji bliski vlastima. Posebno se ističe privredno društvo „Kopernikus Kejbl Netvork“ koje je dobilo tri regionalne televizijske dozvole za pokrivenost zone Besna Kobila, Tupižnica Deli Jovan i Cer-Maljen. Suvlasnik firme „Kopernikus Kejbl Netvork d.o.o.“ iz Niša, koja poseduje više kablovskih televizijskih kanala je poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović. Inače, Zvezdan je brat niškog biznismena Srđana Milovanovića koji je u decembru prošle godine kupio od „Antena grupe“ nacionalne televizije Prva TV i O2. „Kopernikus Kejbl Netvork“ je konkurisao i za nacionalnu frekvenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.