REM ponovo kasni, više od 40 televizija od 7. marta ostaje bez dozvole 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) raspisalo je konkurs za televizijske dozvole sa rokom prijave do 9. aprila, iako više od 40 televizija u zonama pokrivanja za koje je raspisan konkurs imaju dozvole koje ističu 7. marta.

To praktično znači da će sve ove regionalne televizije od 7. marta emitovati program bez dozvole, i to najmanje nekoliko meseci, dok se ne završi konkursna procedura, piše UNS.

Na pitanje UNS-a zbog čega je REM toliko zakasnio sa raspisivanjem konkursa, kao i šta će se desiti sa više od 40 regionalnih televizija koje će ostati bez dozvole, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nije odgovorila.

Ni Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) nije do objavljivanja ovog teksta odgovorilo na pitanja UNS-a ima li MIT predlog rešenja situacije za ove medije, kao i da li će oni, s obzirom na datum isteka dozvole, imati pravo da učestvuju na konkursima za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja, kako kod Ministarstva, tako i na lokalu?

REM ponovo kasni, više od 40 televizija od 7. marta ostaje bez dozvole 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Konkurs za izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja putem terestričkog digitalnog prenosa raspisan je 9. februara, za zone raspodele Subotica-Sombor (dve dozvole), Vršac (5), Kikinda (2), Crveni čot (5), Rudnik – Crni vrh (10), Ovčar-Tornik (12), Tupižnica (6), Deli Jovan (9), Jastrebac (10), Kopaonik (8), Cer- Maljen (7), Besna Kobila (5), Avala (1) .

Konkursi za projektno sufinansiranje do 1. marta

Po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, autonomna pokrajina i lokalne samouprave u obavezi su da medijske konkurse raspišu do 1. marta.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najavio je juče da će MIT konkurse raspisati 29. februara.

Od oko 170 opština i gradova u Srbiji do sada je konkurse raspialo manje od 10. To znači da će, ako ispoštuju zakonski rok, to uraditi u narednih 8 dana.

S obzirom na to da je rok za prijavu na medijske konkurse od 15 do 30 dana, sve televizije kojima dozvola ističe 7. marta do kraja trajanja konkursa neće imati zakonski uslov za prijavu na konkurs.

REM već jednom zakasnio sa izdavanjem dozvola

Podsetimo, 8. februara ove godine Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o izdavanju dozvola za emitovanje regionalnim televizijama i radio stanicama koje su dva meseca, zbog kašnjenja REM-a sa sprovođenjem prvog konkursa, program emitovale bez dozvole.

One u tom periodu nisu imale pravo da učestvuju na medijskim konkursima za projektno sufinansiranje, niti na tenderima i javnim nabavkama.

Na sednici održanoj 8. februara, piše na sajtu REM-a, Savet je doneo odluku o dodeli dozvola TV Vranje, TV Palma plus (Jagodina), TV Most (Novi Sad), Sremska televizija (Šid), TV Santos (Zrenjanin), TV Bor, TV Belle amie (Niš), TV Kruševac, Kopernikus TV Raška, RTV Novi Pazar, TV Kraljevo i TV Pirot.

Na istoj sednici REM je doneo odluku izdavanju dozvola radio stanicama i to za 15 regionalnih radio stanica, jednu za lokalno područje Kučevo (Radio stanica Radio stanica RTV Kučevo), jednu za područje AP Vojvodine (Radio AS FM) i jednu za lokalno područje Šid (Radio Šid).

Ovim emiterima prethodna dozvola za emitovanje istekla je 17. decembra prošle godine. Konkurs za nove dozvole REM je raspisao još 2. juna 2023. godine. Emiteri su imali rok do 1. avgusta da se prijave na konkurs, a po Zakonu o elektronskim medijima, REM je od tada imao rok od 15 dana da objavi listu onih koji ispunjavaju uslove konkursa. Ipak, REM je u Službenom glasniku tu listu objavio tek 29. novembra.

Razgovori sa onima koji ispunjavaju uslove konkursa, odnosno čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku, obavljeni su u decembru, da bi odluka REM-a bila doneta tek na sednici od 8. februara 2024. godine.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić našla se nedavno u žiži javnosti, kada je doneta odluka da nije prekršila Kodeks članova Saveta REM-a objavom slike na kojoj se putem fotomontaže predstavila u nacističkoj uniformi, od strane tog istog Saveta.

Odluka, u koju je Vreme imalo uvid, doneta je krajem prošle godine, nakon što se direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović obratio Savetu REM-a povodom ove, kako je Olivera Zekić objasnila, provokacije.

U obaveštenju je navedeno da je Savet REM-a zasedao 22. decembra i nije našao da Zekić krši Kodeks niti Zakon o sprečavanju korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari