REM: Oglasna poruka kompanije Rio Tinto nije u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) objavio je danas da oglasna poruka kompanije Rio Tinto nije u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

„Savet je, razmatrajući sve okolnosti u vezi sa oglasnom porukom, kao i izveštaj stručne službe, utvrdio da u oglasnoj poruci kompanije Rio Tinto nisu uočeni elementi koji bi bili u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju, te doneo odluku da nema mesta pokretanju postupka za izricanje mera“, navedeno je u saopštenju objavljenom nakon vanredne sednice REM-a.

Kako je precizirano, sadržaj oglasne poruke kompanije Rio Tinto razmatran je povodom obaveštenja više nevladinih organizacija u kome se traži zabrana prikazivanja navedene oglasne poruke.

„Polazeći od zakonskih propisa, ne postoje prepreke da se oglasna poruka kompanije Rio Tinto ne objavljuje na programima pružalaca medijskih usluga“, naveo je REM.

Više od 30 organizacija civilnog društva i pojedinaca podnelo je REM-u zahtev za zabranu reklame kompanije Rio tinto o projektu „Jadar“.

Reklamom Rio tinta, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), smatraju podnosioci zahteva, prekršeno je više članova Zakona o oglašavanju, izmedju ostalog, time što je navedeno da zelene tehnologije, električni automobili i čist vazduh zavise od ležišta litijuma u Srbiji, „jednog od najznačajnijih na svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari