REM-ova analiza pokazala nepromenjeno stanje u medijima: Više pažnje aktivnostima funkcionera nego opoziciji 1Foto: Dejana Majstorovic

Četvrti po redu monitoring Regulatornog tela za elektronske medije koji prati izbornu kampanju i zastupljenost političkih aktera na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i tri kablovske televizije, nije pokazao nove tendencije u radu tih medijskih kuća.

Na javnom medijskom servisu, a mnogo uočljivije na drugim prorežimskim televizijama, od 10. do 20. februara, opozicione stranke i pokreti imali su mnogo manje ukupnog vremena nego je posvećeno aktivnostima državnih funkcionera, koji od početka predizborne trke vode još žešću funkcionersku kampanju.

Takođe je primetno da je u izveštajima privatnih režimskih televizija dominantna kritika opozicije, odnosno negativno obojeno izveštavanje, dok se suprotna stvar, kritika vlasti, odvija na kablovskim emiterima, doduše u mnogo manjoj meri.

– Mislim da bi REM trebalo da pokrene postupak protiv televizija kod koji dominira tema kritike opozicije jer se time krši Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. Ako je ovako kako njihova metodologija kaže, onda po Zakonu o potvrđivanju Evropske konvenvencije o prekograničnoj televiziji, onda oni treba da se obrate regulatornom telu u Luksemburgu i da im dostave nalaze svog monitoringa vezane za N1 i Novu. To jedino mogu da vidim iz svega ovoga, ne ulazeći u kvalitet metodologije, navodi glavni sociolog BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

Sa druge stvane, on napominje da kao problem REM-ovog monitoringa vidi uzorak medija koje nadgledaju.

– Ni to nije u skladu sa onim što preporučuje OEBS-ov vodič, na koji se oni pozivaju. I Bilo bi dobro veoma da kada predstave nalaze ne okače ih samo na sajt, već nego da održavaju konferencije na štampu i da komunicirajusa javnošću, smatra Gavrilović i napominje da čak ni na sajtu REM-a, na stranici na engleskom jeziku, nema izveštaja još od 2013, pa ni ODIR ne može da pristupi podacima. Kako nastavlja, “radi pravilnog uzorka”, u analizu bi trebalo uključiti i dve kablovske televizije koje emituje Telekom, koji je državni, i napominje da će BIRODI u narednim analiozama pratiti Evronjuz.

Gavrilović dodaje da je i dalje primetan trend, odnosno praksa na televizijama gde stranke, posebno ona vladajuća, dostavljaju svoj promotivni i marketinški materijal, kog novinari predstavljaju kao medisjki, što je takođe suprotno Zakonu o elektronim medijima, a time se krši i Kodeks novinara. Sve u svemu, nalazi su spredstavljeni na način da iz njih ne možeš nešto veliko da vidiš, zaključuje Gavrilović.

Članica Saveta REM-a Judita Popović mišljenja je da svi dosadašnji monitorinzi REM, a verovatno i oni koji će tek da uslede, pokazuju jedan obrazac predizborne kampanje aktuelne vlasti, a to je beskompromisno zauzimanje medijskog prostora koje se pežorativno naziva rad vlade, ministara, funkcionera, predsednika republike.

– To je nedvosmisleno izborna kampanja u realnosti dok je sve ostalo samo privid fer političke utakmice. Selektivno gledati i meriti samo u jednom smeru kao što je to slučaj sa pomenutim monitorinzima ničemu ne služe osim stvaranju iluzija. Privremeni nadzorni odbor ima mogućnosti a i obavezu da ukaže na navedenu problematiku kako bi se dobila šira i realnija slika izborne kampanje, zaključuje Popović.

Podaci

Inače, RTS 1 je opozicionim listama u posmatranom periodu posvetio sat i deset minuta svog vremena, a isto toliko aktivnostima državnih funkcionera. RTV Pink je dva sata i deset minuta posvetio opozicionim listama, a minut više funkcionerima. TV Hepi ukupno je strankama i listama posvetio tri i po sata, , dok je čak polovina predstavljena u negativnom tonalitetu. TV B92 posvetio je gotovo pet sati listama i strankama, a aktivnostima funkcionera oko 3,5 sati. Na TV Prvoj listama je posvećeno sat i 50 minuta, dok u gotovo sat svog programa govore o funkcionerima i njihovim aktivnostima. S druge strane, Tv Nova S više od sedam sati odnosno polovinu ukupnog vremena, posvetila je analitičarima, a proglašenim listama nešto manje od pet sati. TV N1 je približno 60 ukupnog vremena posvetila analitičarima, a 45 minuta vremena posvećeno je kritici vlasti, odnosno aktivnostima državnih funkcionera. Na TV Al Džaziri dominantno su prisutni analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari