Na Površinskom kopu „Drmno“, pored redovnih proizvodnih obaveza u proizvodnji, u toku je i sezona remonta osnovne rudarske mehanizacije koja će trajati ukupno šest meseci. Remontna sezona otpočela je skraćenim remontom rudarske mehanizacije u sklopu četvrtog jalovinskog sistema koji je završen sredinom juna a odmah zatim počeo je remont rudarske mehanizacije i opreme koja je angažovana na iskopavanju, transportu i preradi uglja.

Remont ugljenog sistema počeo je 15. juna i trajaće mesec dana i sinhronizovan je sa remontnim aktivnostima koje se u istom periodu izvode i na termoenergetskim postrojenjima instalisanim u Kostolcu u Drmnu.

Remont ugljenog sistema po svom karakteru spada u red klasičnih, odnosno uobičajenih remontnih aktivnosti, ali obim poslova je izuzetno veliki. -Na Površinskom kopu „Drmno“ u toku je remont rudarske mehanizacije koja radi u sklopu ugljenog sistema. Radi se na generalnom sređivanju bagera Sch Rs-800, SRs – 400, ERs-710 band vagena BRs-2400/3, i BRs-2400/6, kao i rekonstrukcija ugljenog transportnog izvoznog sistema. Na drobilani Površinskog kopa „Drmno“ u toku je remont obe polukombinovane mašine koje rade na podizanju uglja na deponiji, kao i sređivanje raspodelnog bunkera rezervi uglja sa pripadajućim transporterima, kao i veznog sistema kojim se ugalj transportuje od drobilane prema termoelektranama u Kostolcu. Treba napomenuti da će remont rotornog bagera SRs 470 biti sproveden u periodu od 5. do 31. jula. Za poslove remonta ugljenog sistema, koji su veoma obimni, angažovano je više izvršioca. Poslove na ovogodišnjem remontu ugljenog sistema obavljaće zaposleni iz Privrednog društva „Proizvodnja, remont i montaža“ iz Kostolca kao i zaposleni iz mašinske, elektro i rudarske službe Površinskog kopa „Drmno“. Izvršena je jasna podela posla kako u smislu izvršenja obaveza tako i nadzora. Za ovaj remont je neophodno da se sve aktivnosti odvijaju koordinirano i da se svi učesnici pridržavaju propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu i zaštiti od požara shodno zakonima o rudarstvu, bezbednosti i zdravlja na radu i zaštiti od požara a izvođači radova treba da se pridržavaju Sporazuma o saradnji u cilju primena mera bezbednosti i zdravlja na radu. Za sve učesnike remonata je veoma važno da poslove odrade kvalitetno i u dogovorenim rokovima, izjavio je Zoran Milošević, direktor Površinskog kopa „Drmno“.

Zbog napredovanja fronta rudarskih radova prema severnom delu eksploatacionog ugljenog ležišta Površinskog kopa, tokom remonta osnovne rudarske mehanizacije biće izvršena i rekonstrukcija transportnog ugljenog izvoznog sistema. -Planom rekonstrukcije transportnog sistema predviđena je izrada novih trasa, demontaža sekcija i traka i njihova ponovna montaža na novoj lokaciji. U sklopu rekonsstrukcije treba izvršiti i pomeranje etažnih transportera. Sve poslove na rekonstrukciji transportnog sistema izvode zaposleni Površinskog kopa „Drmno“. Moram naglasiti da je za predviđene poslove potrebno angažovati značajan broj teške mehanizacije bez koje je praktično nemoguće odraditi planirane poslove. Kako na Površinskom kopu „Drmno“ evidentno postoji problem nedostatka teške pomoćne mehanizacije. Kop je veliki i zahtevan, a u periodu remonata u istom periodu tešku mehanizaciju treba angažovati za poslove tekuće proizvodnje i sprovođenje remontnih poslova. Zato je veoma važno da se svi učesnici remonta pridržavaju termina realizacije predviđenih poslova i pozicija kako bi svi poslovi bili završeni u predviđenom roku. Najviše gužve, ako tako mogu reći, bilo je na početku a svakako da će tako biti i u finišu remonta ugljenog sistema. Iskreno očekujem da ćemo uspeti sve planirane poslove završiti na vreme i u potpunosti i pored problema sa nedostatkom pomoćne mehanizacije, rekao je Dragoslav Slavković, glavni inženjer za otkopavanje uglja i jalovine na Površinskom kopu „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari