Renovirana Jovankina vila za premijerku 1Ana Brnabić Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je decenijama sve do smrti živela Jovanka Broz renovira se već godinu dana, radovi su pri kraju a u nju će se uskoro po svemu sudeći useliti Ana Brnabić, ili neko drugi ko bude izabran za premijera Srbije.

Ipak, ostaje gorak ukus kada se prisetimo kako je ta vila u elitnom naselju Dedinje nekada izgledala odnosno u kakvim uslovima je živela udovica nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Potpuno ruinirana, bez struje i grejanja, sa krovom koji je prokišnjavao i starim pohabanim nameštajem i podovima. Jovanka je živela dostojanstveno, nije se žalila iako je zime provodila spavajući u bundi zbog hladnoće. Mnogi su pokušavali da joj pomognu, koliko su bili u mogućnosti, pa joj je krov pri kraju života delimično popravljen.

Vila je u državnom vlasništvu, ali država za vreme života Brozove udovice nije imala sluha za uslove u kojima ona živi. Sada, kada dobija novog stanara, naprasno su se stvorila sredstva da velelepno zdanje zasija u potpuno novom ruhu.

„Molili smo istu „državu“ deset godina da ukine nelegalni pritvor i vrati dokumenta Jovanki, i da popravi kuću koja je prokišnjavala na deset mesta. Danas je stvarno neka nova vlast i bolje novo doba! Samo Jovanke nema“, napisao je na Tviteru funkcioner DS Goran Ješić.

Upitan da prokomentariše to što je vila ekspresno sređena a nije za vreme života Brozove, Ješić kaže da je Jovanka živela u užasnim uslovima.

– Rada Hrustanović je sa Ružicom Đinđić jedva uspela da obezbedi ličnu kartu za Jovanku. To što je ona tamo bila zatočena od sredine sedamdesetih je strašno, ali to je Srbija. Njoj je bio uskraćen i izlazak iz tog objekta, vojska ga je čuvala, ističe Ješić za Danas.

Ipak, naš sagovornik ne vidi problem u tome što će se u renoviranu vili useliti Ana Brnabić.

– Mislim da državni funkcioneri moraju živeti u objektima koji su za njih predviđeni. Ne vidim ništa sporno da predsednica vlade RS koristi takav objekat – naglašava Ješić.

Sa druge strane, bivši predsednik DS Bojan Pajtić, smatra da premijerki tamo nije mesto.

– Brnabićka, kao i ostali kandidati za premijera su nedostojni bilo kakve, a kamoli tako visoke državne funkcije. Samim tim, njihov boravak u ekskluzivnoj vili više liči na situaciju iz „Pokondirene tikve“ ili „Gospođe ministarke“, nego iz realnog života. Međutim, veći problem od toga je činjenica da Toma Nikolić, tri godine nakon prestanka mandata, protivzakonito uzurpira luksuzni objekat od 800 kvadrata na Dedinju, a svi mi zajedno plaćamo njegove troškove i njegovu poslugu, iako građanin Nikolić nema više prava od građanina Milana Milutinovića ili građanina Borisa Tadića – ističe Pajtić za Danas.

On dodaje da u ovoj zemlji odluka vladajuće partije da učini „plezir“ svom bivšem predsedniku ima veću snagu nego Ustav ili zakon.

– Toma, valjda, računa da, ako je bivši papa Benedikt mogao da zadrži papske privilegije i nakon odlaska u penziju – može i on, zaključuje Pajtić.

Jovanka Broz je preminula 20. oktobra 2013. godine. U vili na Dedinju je živela pune tri decenije, od kada je iseljena iz svog i Titovog doma, u Užičkoj 15. Država joj je ustupila smeštaj, ali u zgradu nije ulagala.

Brnabić: Postoji mogućnost da u vili Jovanke Broz bude novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da postoji mogućnost da će zgradu u kojoj je živela Jovanka Broz koristiti novi srpski premijer.

„O tome će odlučiti Vlada, u skladu sa potrebama. Ja o tome ne odlučujem“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je ta zgrada imovina Republike Srbije, koja se čuva i ne dozvoljava se da propadne.

„Ta zgrada je jedna od onih u koje se ulaže novac, da ne bi propadala. Dobro je da se renovira, kao jedna od lepših građevina u Beogradu“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari