Reporteri bez granica osudili odluku MUP-a u vezi Bertišana 1Reporteri bez granica: Sedište u Parizu Foto: Wikipedia

Organizacija Reporteri bez granica danas je u saopštenju, kao neopravdanu, osudila odluku MUP Srbije da odbije zahtev za privremenu boravišnu dozvolu dopisniku nekoliko medija na francuskom Filipu Bertišanu.

U saopštenju Reportera bez granica se podseća da Bertišan, koji je belgijski državljanin, već godinama živi u Beogradu sa suprugom Srpkinjom i petogodišnjim detetom.

Sada mu preti proterivanje zbog ocene da predstavlja opasnost javnom redu i nacionalnoj bezbednosti, ukazuju
Reporteri bez granica i napominju da je Bertišan dva puta pozivan na informativni razgovor u Bezbednosno-informativna agenciju (BIA).

Prema navodima Reportera bez granica, Bertišan do 2017. godine nije imao problema prilikom produžavanja boravišne dozvole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je drugi put bez obrazloženja odbilo njegov zahtev 8. januara 2018. godine,
iako je Upravni sud doneo odluku u novembru 2017. da MUP mora da navede razloge za odbijanje izdavanja boravišne dozvole.

Reporteri bez granica smatraju da je potrebno privući pažnju javnosti na ovaj slučaj, „imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari