Reporteri bez granica pozvali Vladu Srbije da usvoji preporuke EK kako bi unapredila medijsku situaciju 1Foto: Stanislav Milojković

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je danas Vladu Srbije da usvoji preporuke Evropske komisije kako bi unapredila medijsku situaciju, a država mogla efikasnije da se bori protiv ruske kampanje dezinformacija.

U saopštenju, koje potpisuje šef Odeljenja RSF za EU – Balkan Pavol Sala, podseća se da je parlament Srbije nedavno doneo dva medijska zakona i da je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o proširenju konstatovala da je Srbija postigla samo „ograničen napredak“ u pogledu slobode medija.

Razlog za to su česti i žestoki verbalni napadi vlasti na novinare, nedostatak nezavisnosto Regulatornog tela za elektronske medije (REM), nedostatak transparentnosti o vlasništvu nad medijima i širenje ruskih dezinformacija, navodi se u saopštenju.

Nedavno usvojene izmene medijskih zakona, o kojem je medijski sektor konsultovan, prema oceni Komisije kodifikuju ulogu Saveta za štampu i čine proces javnog sufinansiranja transparentnijim i dostupnijim.

Novi zakoni, međutim, naišli su na žestoke kritike, posebno zato što predviđaju mogućnost da država kupuje medije preko Telekoma Srbije, državnog telekomunikacijskog operatera, a nije bitno promenjen ni rad, ni sastav REM-a, dodaje se.

„Pozdravljamo donošenje ova dva medijska zakona u Srbiji, koji sadrže stvarna rešenja za unapređenje slobode medija, ali te reforme nisu dorasle izazovima. Mogućnost povratka medija u državno vlasništvo i izostanak prave promene u REM izaziva zabrinutost zbog ponovnog pritiska vlasti i istaknutog mesta ruske propagande“, smatra Salaj.

Kao kandidat za ulazak u EU, Srbija mora biti ambicioznija u svojim reformama i zato pozivamo vladu da preispita ove zakone u svetlu preporuka Evropske komisije, dodao je on.

Srbija je rangirana na 91. mesto od 180 zemalja u RSF Svetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu, podseća se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari