Republički geodetski zavod: Nemoguće unaprediti tehnološki rad bez zapošljavanja novih kadrova 1Foto: Radnik.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je dostigao tehnološki maksimum i da više nije moguće drastično tehnološki unaprediti rad bez zapošljavanja novih kadrova, i da je zato pokrenuo inicijativu za zapošljavanje još 402 radnika.

U saopštenju je navedeno da je RGZ 1997. godine imao 2.890 zaposlenih, ali i da je bio „konstantno pod pritiskom smanjivanja njihovog broja“, što je dovelo do toga da su 2018. godine imali 2.020 zaposlenih, odnosno „čak 870 ljudi manje nego sa kraja 20. veka“.

„U isto vreme se broj predmeta i privredna aktivnost, naročito u poslednjih par godina, višestruko uvećala… međutim, RGZ je dostigao tehnološki maksimum i više nije moguće drastično tehnološki unaprediti rad. Jedini način da se odgovori na povećan broj zahteva i predmeta je kadrovsko jačanje institucije“, poručili su iz te institucije.

Zato su, kako su naveli, pokrenuli inicijativu povećanja broja sistematizovanih radnih mesta na 3.052, ili za 402 mesta više od trenutno sistematizovanih, „što je optimalni minimum za nesmetano funkcionisanje RGZ u narednom periodu“.

Ukoliko se ovakva inicijativa usvoji od strane Vlade, Srbija će efikasnije rešavati višedecenijske probleme iz domena upravljanja nepokretnostima i unaprediti ekonomiju Srbije, zaključili su iz RGZ, uz napomenu da skoro polovina objekata u Srbiji nije upisana u Katastar nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.