Režimski mediji koriste Đokovića da okrive opoziciju i nezavisne medije 1foto EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Slučaj Novaka Đokovića, odnosno njegova deportacija iz Australije, novi je povod da se prorežimski mediji obruše na nezavisne medije, optužujući ih prvo da „navijaju“ da Australija protera Novaka, a sada i da je objektivno izveštavanje iz Srbije doprinelo samoj deportaciji svetskog tenisera broj jedan.

Tako se preksinoć na televiziji sa nacionalnom frekvencijom B92 u emisiji Fokus moglo čuti da je naše pisanje „ohrabrilo“ australijskog ministra za imigraciju Aleksa Hoka da Đokoviću oduzme vizu. Činjenica da je Danas objektivno izveštavao, te su se u našim novinama našli i kritički tekstovi, ali i oni koji podržavaju najboljeg tenisera današnjice, okarakterisana je kao problematična jer ovdašnje poimanje novinarstva očigledno podrazumeva jednoumlje. Mahalo se naslovnicama Danasa, našim tekstovima ali i kolumnama (koje predstavljaju lične stavove), te se na kraju čuo zaključak da su srpski novinari odradili posao za australijskog ministra „koji je zadovoljno trljao ruke“. Pritom, niti je šta demantovano niti označeno kao neistina, već su se mogle čuti samo proizvoljne konstrukcije.

Nije bilo tabloida koji u protekle dve nedelje u negativnom kontekstu nije pomenuo list Danas, a u napadima na nas prednjačio je Informer, čije pisanje o svetskom teniseru broj jedan bi moglo da se okarakteriše kao šizoidno. Tako su ga pre četiri godine vređali jer je na svetskom fudbalskom prvenstvu navijao za Hrvate, a danas izdajnicima nazivaju medije koji su postavljali pitanja o Đokovićevom testu na koronu i činjenici da je pozitivan išao na društvene događaje.

„Ako Novaka uhapse ili deportuju biće krivi Danas, Nova, N1…“, pisao je pre 10 dana Informer.

„Ne mrze Novaka Đokovića samo Amerikanci, Australijanci ili Britanci… Mrzitelj najboljeg i najvećeg ikada u belom sportu imamo u svom dvorištu, u komšiliku. Utrkuju se ko će brže i ljigavije da pljuje čoveka koji je devet puta pobedio u Melburnu i koji bi sada ako mu dozvole da igra osvojio rekordni 21. grend slem i svima koji sumnjaju u njega začepio usta“, naveo je tada Informer. Nazvali su nas „bolesnicima“ i novinama koje rade „u interesu Marinike i Đilasa“, a tu mantru je preuzeo i tabloid Alo.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić ovakve napade na nezavisne medije ocenjuje kao još jednu kockicu „u mozaiku naše ukupne medijske žalosti“.

– Slučaj Đokovic je, razumljivo, privukao ogromnu pažnju i domaćih i svetskih medija. Oni koji novinarskom poslu pristupaju u skladu sa profesionalnim standardima ovaj slučaj su pratili i prate služeći se činjenicama, prenoseći stavove kompetentnih ljudi koji o ovoj temi imaju šta da kažu. Oni kojima novinarska profesija ne znači mnogo, njeni standardi još manje, oni koji teže senzacionalizmu po svaku cenu, bavili su se svim i svačim samo da bi privukli pažnju, uključujući i napade i lažne optužbe na račun kolega. Ništa novo, još jedna kockica u mozaiku naše ukupne medijske žalosti. Mediji verni profesiji moraju preživeti i tu pošast – naglašava Ćirić, dodajući da će ih UNS u tom naumu uvek podržavati.

I pored niza objektivnih i nepristrasnih tekstova u kojima smo ukazali na pogrešne odluke australijskih vlasti kada je u pitanju ukidanje vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, svako kritičko pitanje koje smo postavili u ovom slučaju – tabloidi su dočekali na nož. Pitanje o tome da li je znao da je pozitivan na koronu kada je išao na društvene događanje potpuno je legitimno sa aspekta javnog interesa, ali je u prorežimskim medijima okarakterisano kao „izdajničko“ kojima se napada najbolji teniser sveta. Prozivali su nas i zbog tekstova u kojima se kritikuje činjenica da Novak nije vakcinisan, a upravo ti koji su nas zbog toga napadali, poput Informera, ovih dana pišu o odnosima unutar porodice Đoković, navodeći da se Novakova majka Dijana i supruga Jelena „ne podnose“ i da Jelenu krivi zbog toga što Novak nije vakcinisan, jer svi u porodici Đoković navodno jesu.

Informer o Dijani i Jeleni Đoković

Iako su nas danima napadali zbog pojedinih tekstova u kojima se kritikuje odluka najboljeg svetskog tenisera da se ne vakciniše, novine Dragana J. Vučićevića sada su promenile ploču, pa i same traže krivca zbog činjenice da je Đoković nevakcinisan. I to spekulišući o odnosima unutar porodice.

„Dijana Đoković (57) smatra da je za probleme njenog sina Novaka (34) odgovorna njegova supruga Jelena (35)!? Majka i supruga najboljeg tenisera sveta već duže vreme nisu u dobrim odnosima i to više ne mogu da sakriju. To se najbolje pokazalo pred čitavim svetom, kada su Noletovi majka, otac, stric i brat organizovali protest podrške ispred Narodne skupštine u Beogradu, a Jelena im se nije pridružila. Jelena je morala da bude ispred Skupštine ukoliko se slaže sa Srđanom i Dijanom. Što znači da se ne slaže. Spekulacije da su odnosi između Dijane i Jelene još više zahladneli potvrđuju i sve glasnije priče da se samo Novak i njegova supruga u celoj familiji nisu vakcinisali protiv koronavirusa, a svi ostali jesu“, piše Informer prenoseći saznanja nedeljnika Stori, uz podsećanje da „Dijana nikada nije odobravala Novakovu vezu sa Jelenom“.

Informer: Hrvati hoće zakonom da prisvoje Đokovića

Kritikujući „Zakon o kulturnom nasleđu“ hrvatski akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se u tom zakonu tvrdi da su dubrovački pisci objavljeni do 1867. i srpski, te da je „krajnje je vreme da Hrvatska donese „Zakon o sportskom nasljeđu“ kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser. U krajnje ironičnom statusu Matasović dokazuje svoju tvrdnju, ali na kraju zaključuje da je i pored svih „dokaza“ Đoković ipak srpski sportista. Međutim, nesposobni da razumeju humor, a kamoli ironiju i sarkazam, urednici Informera preko jučerašnje naslovnice panično poručuju da su Hrvati bolesni i da će doneti zakon kojim će sprisvojiti Đokovića. U propratnom tekstu navode dosadašnje „otimačine“ Hrvata, uključujući i bećarac, a sada su se, kako navodi Informer, nameračili na Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.