Posmatrano kroz brojke, majdanpečki i borski rudari radili su i više i bolje nego u istom periodu prošle godine. Naime, od početka 2011. godine u majdanpečkom i borskim rudnicima iskopano je 3,87 miliona tona rude i proizvedeno 9.225 tona bakra u koncentratu. Istovremeno je uklonjeno 7,7 miliona tona raskrivke, što je dva i po puta više nego lane, a ukupnih 11,5 miliona tona iskopina je naspram prošlogodišnjih 6,2 miliona tona bolje za čak 85 odsto. Učinak „na bakru“ je, s druge strane, popravljen za 22 procenta, odnosno „jači“ je za 1.677 tona.


Kako navode odgovorni u Rudarsko-topioničarskom basenu Boru, ostvarenim dobrim rezultatima doprinela je i maksimalna angažovanost nove opreme i utovarne mehanizacije.

U Rudnicima bakra u Boru sa proizvodnjom bakra i rude većom za 25 procenata, zabeležen je najveći pomak u poređenju sa prošlom godinom. Za četiri meseca ove godine sa borskih rudokopa otkopano je 2,85 miliona tona rude i iz nje proizvedeno 7.250 tona bakra. U dobrim rezultatima ne zaostaje ni Rudnik bakra Majdanpek čiji je učinak u svim segmentima bolji u odnosu na lanjski. Ukupne iskopine veće su za 40 odsto, a za 36 procenata popravljen je i rezultat „na rudi“. Na majdanpečkom „Severnom reviru“ od početka godine iskopano je milion i deset hiljada tona rude, koja je u flotaciji prerađena u nepune dve hiljade tona bakra u koncentratu.

Povećanje rudarske proizvodnje doprinelo je stabilnosti proizvodnje u metalurškim postrojenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari