RFZO: I ove godine besplatni dvojezični obrasci za zdravstvenu zaštitu u inostranstvu 1foto EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je i ove godine osiguranicima omogućio besplatno izdavanje dvojezičnog obrasca za korišćenje zdravstvene zaštite tokom boravka u inostranstvu tokom sezone letnjih godišnjih odmora.

Ta potvrda, kako se navodi u saopštenju, omogućava pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Zemlje sa kojima RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore u kojima važe te potvrde su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija i Turska.

Osigurana lica uz dvojezični obrazac mogu ostvariti pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u navedenim zemljama, dok je za države sa kojima Srbija nema zaključen sporazum potrebno pre polaska na put nabaviti „Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Dvojezični obrazac i potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO, na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da licu nije potrebno duže ili stalno lečenje po dolasku u inostranstvo, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge.

Potvrda o ostvarivanju prava na korišćenje zdravstvene zštite u inostranstvu, može se koristiti u državnim klinikama u zemljama sa kojima postoji potpisan međudržavni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.