RFZO: “Neosnovanim prebacivanjem odgovornosti direktor ZC Zaječar pokušava da opravda propuste u svom radu” 1Foto: M. S. / Danas

Nakon pisanja Danasa o tome da su pacijenti Zdravstvenog centra (ZC) u Zaječaru primorani da finansiraju sopstveno lečenje i sami kupuju kanile, jod, zavoje i ostale medicinske potrepštine, pošto toga u bolnici nema, reagovao je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO).

RFZO oglasio se saopštenjem povodom tvrdnji direktora ZC u Zaječaru, Miroslava Stojanovića, da RFZO snosi odgovornost za nedostak sanitetskog i drugog materijala za lečenje.

Kako se u saopštenju ističe, reagovanje RFZO odnosi se na navode iz teksta da se od pacijenata ZC Zaječar traži da sami kupuju određeni medicinski materijal, kao i na odgovor direktora zdravstvenog centra da to nije pitanje za njega, već za RFZO, budući da je reč o, kako je rekao, “centralizovanim javnim nabavkama”.

“Radi tačnog informisanja javnosti, obaveštavamo vas da je RFZO sve svoje obaveze prema ZC Zaječar, kao i prema ostalim zdravstvenim ustanovama sa kojima je u ugovornom odnosu, ispunio na vreme i u skladu sa zakonom. U tom smislu, RFZO je, na sednici Upravnog odbora 25. novembra, ZC Zaječar obezbedio dodatna sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, kao i povećanje sredstava za ishranu, energente, dijalizu i citostatike sa liste lekova”, ističu iz RFZO.

Takođe, podsećaju, da je obaveza zdravstvene ustanove da samostalno obezbedi redovno snabdevanje sredstvima neophodnim za pružanje zdravstvene zaštite.

“Imajući u vidu da se sanitetski i medicinski potrošni materijal prvi put nabavlja putem centralizovane javne nabavke, ZC Zaječar je bio dužan da do okončanja tog postupka i zaključenja ugovora o javnoj nabavci u centralizovanom postupku, samostalno, u skladu sa propisima, nabavi potreban sanitetski materijal, shodno odredbama zakona i instrukcijama RFZO”, objašnjava se u saopštenju RFZO.

RFZO smatra nedopustivim da ZC Zaječar traži od pacijenata da sami nabavljaju sanitetski i medicinski materijal, jer je RFZO obezbedio sva neophodna sredstva za njegovu nabavku.

“Neosnovanim prebacivanjem odgovornosti na RFZO, direktor ZC Zaječar, koji je odgovoran za poslovanje zdravstvene ustanove, pokušava da opravda propuste u svom radu”, kaže se u saopštenju RFZO.

Podsećamo, na naše pitanje zašto se pacijentima koji dolaze na lečenje u ZC Zaječar daju spiskovi sa materijalom koji je potreban da se kupi, kao što su kanile, jod, zavoji, špricevi, kao i sve ostalo, direktor ZC Zaječar Miroslav Stojanović je odgovorio:

“Ni to nije pitanje za nas. To je pitanje za RFZO. To su centralizovane javne nabavke, a mi smo samo korisnici”.

Takođe, čovek koji nam je dostavio papir koji je dobio u ZC Zaječar, za stvari koje su potrebne da se kupe kako bi njegov otac ostao da leži na jednom odeljenju, piše sledeće:

“Intravenske kanile – 5 komada (roze i zelene), brizgalice od 10 ccm – 10 komada, brizgalice od 20 ccm-10 komada, insulinska brizgalica – 5 komada, igla 1.2 – 20 komada, igla 0.9 – 20 komada, urin kesa – 2 komada, flaster na platnu 5×5 – 2 komada”.

On nam je dostavio i račun koji bez urin kese iznosi 1.577 dinara, pa nam je postavio logično pitanje “zašto građani plaćaju zdravstvenu zaštitu ako sve kupujemo sami”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari