RFZO: Netačno da će u Nišu prestati da rade kovid laboratorije zbog nestašice reagenasa 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da nisu tačni navodi da će od ponedeljka, 6. decembra, prestati da rade kovid laboratorije Doma zdravlja u Nišu zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala.

„Nije tačno da se radi o kovid laboratoriji niti je tačno da će bilo koja laboratorija prestati sa radom jer nisu odobrena sredstva od strane RFZO“, saopštio je taj fond povodom izjave direktora Doma zdravlja u Nišu Milorada Jerkana, objavljene u današnjem izdanju lista Politika.

U saopšenju je navedeno da se radi o biohemijskoj laboratoriji za koju su obezbeđena sredstva RFZO, te da stoga nije tačna informacija da RFZO ne odobrava sredstva za sanitetski materijal i reagense.

Jerkan je rekao i da su petak u laboratorijama rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi jer novih isporuka nema već mesecima.

„Činjenica je da su sredstva potrošena ali je isto tako tačno da su sredstva odobrena od strane RFZO, o čemu je direktor Doma zdravlja Niš usmeno obavešten, kao i da je potrebno da prođe proceduru usvajanja od Upravnog odbora RFZO“, navedeno je u saopštenju.

Takođe se napominje da je direktor Doma zdravlja Niš „u stalnoj komunikaciji sa nadležnom filijalom RFZO i informisan je da je Upravni  odbor RFZO zakazan za sledeću sedmicu“.

„Ističemo da RFZO prati potrošnju svih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, posebno uslovima aktuelne epidemiološke situacije, i obezbedio je dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima“, poručili su iz RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari