RFZO o nestašici leka protiv alergije: Kupuje se isključivo na recept i o trošku pacijenta, u apotekama dostupne četiri zamene 1Foto: Pixabay / Heyleybarcar

Republički fond za zdravstveno osiguranje ne nabavlja sirup erijus (aerius), niti za potrebe državnih niti za potrebe privatnih apoteka, saopštino je danas iz RFZO, nakon što su pojedini mediji predhodnih dana pisali o nestašici ovog leka koji sadrži desloratadin koji je antihistaminik i koristi se protiv alergija.

Lek se, kako dodaju, kupuje isključivo na recept i ne izdaje se o trošku RFZO.

U uputstvu za lek Agencije za lekove i medicinska sredstva stoji da oralni rastvor ereijus ne izaziva pospanost i pomaže u kontroli alergijskih reakcija. Ublažava simptome alergijskog rinitisa (upala nosnih puteva izazvana alergijom, poput polenske groznice i alergije na grinje) kod odraslih, adolescenata i dece od godinu dana i starije, koji uključuju kijanje, svrab ili curenje iz nosa, svrab nepca i crvenilo, svrab i suzernje očiju.

Takođe, erijus se koristi i za ublažavanje simptoma povezanih sa urtikarijom (promene na koži usled alergija), koja se ispoljava kao svrab kože i koprivnjača.

U pitanju je lek koji mnogi ljudi koriste, od dece uzrasta od 1 do 11 godina, adolescenta i odraslih.

IZ RFZO podsećaju da su po zakonu, apoteke dužne da se u slučaju problema u vezi sa snabdevanjem obrate relevantnim institucijama koje su u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Takođe, obaveštavaju građane da su u apotekama dostupne zamene ovog leka iste efikasnosti kao što su aerogal, cetirizin, levocetirizin i rupatidin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari