RFZO platio veledrogerijama dug za lekove od milijardu dinara 1Foto: Logo

Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO)  je veledrogerijama platilo veći deo višegodišnjeg duga bolnica i domova zdravlja za isporučene lekove od oko milijardu dinara, ali lokalne samouprave duguju još oko milijardu dinara, rekao je danas predsednik Grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miomir Nikolić.

On je agenciji Beta kazao da je krajem prošle godine država isplatila sve dugove bolnica i domova zdravlja za lekove, ali je ostao dug bolnica i domova zdravlja veledrogerijama za medicinska sredstva u iznosu od oko 200 miliona dinara.

„Zadovoljni smo što je Ministarstvo finansija prepoznalo poteškoće veledrogerija u njihovom redovnom funkcionisanju i pronašlo način da se veledrogerijama za isporučene lekove plati veći deo višegodišnjeg duga“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je Ministarstvo finansija rebalansom budžeta u 2020. godini opredelilo sredstva kojim su izmirena dugovanja za lekove nastala pre uvođenja direktnog plaćanja preko RFZO i to u iznosu od 1,077 milijardi dinara.

Nikolić je rekao da su dugovi državnih apoteka, čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, veledrogerijama iznosili 2,5 milijardi dinara, a Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvideo je obavezu lokalnih samouprava da kao solidarni dužnici plate dug, najkasnije do 31. decembra 2021.

„Lokalne samouprave su se angažovale kako bi pronašle najbolji model za izmirenje nagomilanih dugova apoteka i zahvaljujući razumevanju veledrogerija dugovi će se isplaćivati u većem broju rata“, rekao je Nikolić.

S većinom lokalnih samouprava, kako je rekao, veledrogerije su postigle sporazume o reprogramiranju obaveza apoteka i danas je dug apoteka smanjen na manje od jedne milijarde dinara.

Dugove za isporučene lekove od marta 2019. godine, prema rečima Nikolića, direktno umesto bolnica i domova zdravlja plaća RFZO, pa je tada zaustaviljeno njihovo nagomilavanje.

„Veledrogerije su podržale direktan način plaćanja i zadovoljne su sadašnjim načinom funkcionisanja sistema plaćanja jer RFZO redovno izmiruje obaveze“, rekao je Nikolić.

Dodao je da su u pandemiji korona virusa „veledrogerije svoje resurse stavile u službu zaštite zdravlja pacijenata i zdravstvenih radnika, kako bi obezbedile dostupnost i kontinutet u snabdevanju zdravstvenih ustanova i kovid bolnica lekovima, dijetetskim suplementima, zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju“.

„Nijedan pacijent nije uskraćen za svoju terapiju kako za hronične bolesti, tako i za terapiju kovid-19, a kompanija Farmalogist je preuzela odgovoran i složen posao distribucije vakcina Sinofarma prema vakcinalnim centrima u Srbiji i tu logističku uslugu obavlja bez naknade“, rekao je Nikolić.

U kompaniji Phoenix pharma su rekli da je „problem dugovanja državnih zdravstvenih ustanova veledrogerijama za isporučene lekove bio evidentan u poslednjih nekoliko godina“.

U cilju rešenja ovog problema veledrogerije su, rekli su u toj kompaniji preko PKS i Nacionalne asocijacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED), „ukazivale i zahtevale od nadležnih državnih organa da se obezbedi plaćanje dospelih obaveza za isporučene lekove, čime bi se omogućio nastavak kontinuiranog snabdevanja državnog zdravstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari