Pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina 1Foto: Pixabay/Bgmfotografia

Republički fond za zdravstveno osiguranje podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života u odnosu na dosadašnjih 43, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstevno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

„Proširenja prava u poslednje dve godine se intezivno dešavaju u skladu sa demografskom politikom koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I ova odluka je donesena u skladu sa tim. Po obimu prava mi smo sada prva zemlja u Evropi, a samo neka od njih su neograničen pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete. Dodatno, tu je i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete”, istakla je Radojević Škodrić, kako se navodi u saopštenju RFZO.

Podsećamo, proširenje prava iz oblasti vantelesne oplodnje koja su najavljena prošle godine, stupila su na snagu 26. februara, a između ostalog, uključuju pravo svih parova sa jednim detetom na zdravstveno osiguranje na teret RFZO radi dobijanja drugog deteta, dok je za dobijanje prvog deteta, uveden neograničen broj krioembriotransfera.

Na novo proširenje u vezi sa podizanjem starosne granice za žene, osigurana lica će imati pravo nakon što na snagu bude stupio pravilnik koji bliže određuje prava osiguranih lica na vantelesnu oplodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari