RHMZ: Crveni meteo alarm na području Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Jugoistočne Srbije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na području Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Jugositočne Srbije na snazi je crveni meteo alarm, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Kako navode, maksimalna temperatura u ovim delovima Srbije je 38 stepeni Celzijusovih.

„Danas i sutra na području Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35
do 38 °C, a sutra lokalno i do 40 °C. U četvrtak veoma toplo vreme zadržaće se
samo na jugu i istoku Srbije sa maksimalnom temperaturom oko 35 °C“, navode iz RHMZ.

Još juče je RHMZ upozorio da će do četvrtka biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni Celzijusovih.

Crveni meteo alarm, kako objašnjavaju podrazumeva vrlo opasno vreme. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

RHMZ: Crveni meteo alarm na području Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Jugoistočne Srbije 2
Foto: Printscreen/RHMZS

„Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu RHMZ.

Svim hronično obolelim i osetljivim osobama se savetuje naročita opreznost usled očekivane biometeorološke situacije.

Kako se navodi, meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, malaksalosti i glavobolje. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, primena adekvatne zaštite od UV zračenja, kao i smanjenje fizičkih napora. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja.

Iz RHMZ upozoravaju i da će i sutra crveni meteo alarm zahvatiti još neke delove Srbije, pa će tako osim pomenutih biti ugroženo i područje Beograda, Jugozapadne Srbije i Kosova i metohije, gde se takođe za sutra prognozira crveni meteo alarm.

RHMZ: Crveni meteo alarm na području Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Jugoistočne Srbije 3
Foto: Printscreen/RHMZS

 

Prognoza za narednih sedam dana – od petka padavine

Prema prognozama meteorologa, izgledi vremana u narednih sedam dana (do 21. jula) pokazuju da će biti promenljivo oblačno i nestabilno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

„Od petka se lokalno očekuje veća količina padavina i grad. Vrednosti maksimalne temperature u padu, u većini mesta od 27 do 31 °C“, dodaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari