VREME ljudi novi sadfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)  izdao je dugoročnu prognozu, odnosno predviđanja kakvo nas vreme očekuje u prvih šest meseci 2024. godine.

Što se tiče januara, iako se sneg može očekivati posle 10. u mesecu, srednja minimalna temperatura vazduha u januaru će biti iznad višegodišnjeg proseka, i to za oko 1.5 stepeni Celzijusa. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom januara biće oko 6.4 stepena C. Mesečna suma padavina takođe će biti iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije, i to do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 55 mm.

FEBRUAR 2024: U većem delu Srbije blaži i prosečno vlažan, mala verovatnoća za mrazeve

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8 stepeni C u odnosu na višegodišnji prosek, u Beogradu i iznad toga. Očekivana srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara u glavnom gradu i okolini biće oko 8.1 stepen C. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

MART 2024: Topliji i prosečno vlažan mart, mogući slabi jutarnji mrazevi

I u martu se očekuje da srednja minimalna temperatura bude iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 13.4 stepeni C. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

APRIL 2024: U većem delu Srbije topliji i suvlji mesec

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, u Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 9.9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura tokom aprila biće oko 18.4 stepeni C. U većem delu Srbije mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, u Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

MAJ 2024: Prosečno topao i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3 stepena C. dok će srednja maksimalna biti oko 23.7 stepeni. Mesečna suma padavina tokom zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, u Beogradu i okolini iznosiće oko 63 mm.

JUN 2024: U većem delu Srbije topliji i vlažniji

U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad viđegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se minimalna temperatura oko 16.9 stepeni, dok će maksimalna srednja biti oko 26.6 stepeni Celzijusa. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim, a u Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 69 mm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari