RHMZ izdao upozorenje za teritoriju Beograda, vremenske nepogode tokom dana i u ostatku Srbije 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

U Srbiji se danas i sutra očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40, a ponegde veću i od 60 mm za 24 časa.

Posle podne i uveče očekuju se veće padavine, lokalno i grad i jak ili olujni vetar.

Najniža temperatura od 15 do 22, najviša od 27 do 32. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Upozorenje za vremenski period od 11:37 do 13:12

Jaka konvektivna oblačnost na području Pešterske visoravni u narednih sat vremena uslovljavaće intenzivne pljuskove sa grmljavinom, grad i lokalno jak vetar. Ova padavinska zona u južnoj struji premeštaće se na sever, ka području Nove Varoši i Ivanjice.

Do kraja dana nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Pri intenzivnim grmljavinskim procesima očekuju se obilne padavine za kratak vremenski period, grad, kratkotrajno i jak i olujni vetar.

Na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji danas lokalno mogu biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 časa, pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Mogući i grad i jak ili olujni vetar.

Najniža temperatura oko 21, a najviša oko 29.

Dok je u ostatku Srbije nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, samo će tokom prepodneva na istoku i jugoistoku biti uglavnom suvo.

Biometeorološka situacija neće pogodovati osobama sa hroničnim obolјenjima, navode iz agencije Beta. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Očekivane meteoropatske reakcije su nesanica i bolovi u mišićima.

Oblaci i kiša, kao i dodatni pad temperature obeležiće i drugi dan vikenda. U nedelju će kiša padati tokom većeg dela dana i to uglavnom slabim i umerenim intenzitetom, a temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

Iako dolazi do premeštanja ciklona dalje prema istoku, nestabilnost i hladna vazdušna masa ostaju, te će tokom cele sledeće nedelje vreme biti pretežno oblačno, ponegde sa kišom i temperaturom oko proseka, dakle od 25 do 30 stepeni.

Vreo afrički vazduh juče nam je doneo jedan od najtoplijih dana od početka meteoroloških merenja davne 1888. godine. U pojedinim gradovima zabeleženo je čak 40 stepeni, što je za oko 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine. Najtoplije je bilo u Valjevu i Požarevcu, dok je u Beogradu i Novom Sadu zvanično izmereno 39 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari