Jako nevreme pogodilo Srbiju, nepogode se očekuju i tokom noći 1Foto: R. Balać

Kiša, jak vetar i grmljavinsko nevreme pogodili su danas popodne i večeras mnoge krajeve Srbije, a jaka oluja je u pojedinim delovima Novog Sada obarala i lomila drveće, pa su organizatori fesivala Exit bili prinuđeni da odlože početak večerašnjeg, završnog festivalskog programa na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Prema izveštajima Radio-televizije Srbije crveni meteo-alarm na snazi u Bačkoj, Sremu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju.

Novosadski portal 021 objavio je da širom grada ima više polomljenih stabala i oštećenih automobila u svim kvartovima, a Novosađani su, ilustrujui posledice nevremena, na društvene mreže postavljali fotografije i video-snimke sa prevrnutim kontejnerima, komadima limenih krovova na ulicama i polomljenim inventarom u baštama kafića.

Prema izveštajima lokalnih medija u Vojvodini, olujni vetar je u Beočinu oborio drvo, a polomljene grane su pokidale strujne kablove, pa je deo Beočina ostao bez energije.

U pojedinim delovima Vojvodine, poput Čelareva, padao je grad veličine oraha.

Na osnovu  upozorenja dobijenog od RHMZ-a da je u Beogradu na snazi narandžasti meteoalarm dok je u okruženju na snazi crveni meteoalarm, komandant Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojić održao je vanrednu sednicu štaba gde je sve članove upoznao sa predstojećim nevremenom i naložio da sve resurse stave u maksimalnu pripravnost.

Olujno nevreme je, uz mestimične nalete jakog grada, u popodnevnim satima zahvatilo i pojedine kraje vu Hrvatskoj – Istru, Rijeku i Kvarner, a potom je u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru počeo da pada jak grad, koji je na području Delnica stvorio skoro zimske uslove na putevima, preneo je tportal.hr.

Gradonosni oblaci pojavili su se i iznad Hrvatskog zagorja. Hrvatski meteorolozi najavili su da će nestabilno vreme potrajati i u dolazećoj sedmici, kada će temperatura biti u osetnom padu.

Za razliku od severnih delova zemlje, na istoku i jugu Srbije i dalje je veoma toplo, a prema izveštajima radio-televizije Srbije u 18 časova u Nišu je izmereno 35 stepeni, u Vranju 34, u Negotinu 33 stepena.

Meteorolozi za ponedeljak u Srbiji predviđaju promenjivo vreme, uz povremene padavine, uz pljuskove, grmljavinu i pad temperature za pet do sedam stepeni.

Jutarnja temperatura biće 16 do 21, najviša dnevna od 25 do 30 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari