Majka ubijene devojčice: Odluka da se deo „Ribnikara“ ne koristi za nastavu porodicama žrtava donela mir 1Foto: Danas/Nina Čolić

Odluka Vlade Srbije da se deo Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u kom se desilo masovno ubistvo 3. maja prošle godine do daljeg ne koristi za nastavu, za porodice ubijene dece donela je mir u glavi nakon 10 meseci, izjavila je za N1 Ninela Radičević, majka ubijene devojčice Ane Božović.

Vlada Srbije donela je na zahtev porodica odluku Odluku o obrazovanju Radne grupe za Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja prošle godine, kao i da deo škole u kojoj se desila tragedija neće biti korišćen za nastavu, izjavila je za portal N1 ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

„Za nas, porodice ubijene dece, obezbeđen je mir u glavi i da se taj deo škole neće neće dirati dok se ne donese konačan predlog o memorijalnom centru“, rekla je Radičević, navodeći da je izgradnja memorijalnog centra proces koji će dugo trajati.

Kako je istakla, porodicama je btino što je doneta odluka da se taj deo ne otvara i da se deca neće igrati na mestu na kom je 3. maja ubijeno devetoro dece i čuvar škole.

„Za nas, porodice žrtava, ovo je iskorak u pozitivnom pravcu, nakon 10 meseci čekanja“, kazala je ona.

Vlada Srbije je u odluci precizirala da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti izuzima iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela na kojoj je Ogledna osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ u Ulici kralja Milutina broj 10 u Beogradu.

Istovremeno, kako je navedeno u Odluci Vlade Srbije, Ministarstvo prosvete će obezbediti odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u toj školi na drugi način.

Podsećamo, roditelji žrtava traže da se izgradi dostojanstven memorijali centar u školi u slavu devetoro đaka i jednog radnika obezbeđenja koji su ubijeni u toj školi 3. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari