Ni kiša, ni vetar i vreme koje je više sličilo oktobru nego avgustu nije sprečilo pasionirane ribolovce iz zemlje i inostranstva, da se u petak i subotu nadmeću i među sobom i sa dunavskom brkatom ribom, učestvujući na 32. „Zlatnoj bućki Đerdapa“ u Tekiji.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

 Poznavaoci kažu da je nešto slabiji ulov bio i očekivan, s obzirom na pritisak vazduha, vetar, kišu i naglu promenu temperature. Bilo kako bilo, i organizatori i učesnici i gosti ove turističko-ribolovne manifestacije Tekiju su napustili zadovoljni.

– Malo nas je poremetilo ovo vreme. Do pre par dana bile su izuzetne vrućine, a sad je zahladilo. Bućka je protekla u prijatnoj atmosferi, ljudi su poprilično zadovoljni, naročito oni koji su videli Tekiju u katastrofalnom izdanju posle poplava i sada, kada je dosta toga obnovljeno – kaže predsednik turističkog društva Tekija Nenad Lukić, koji je zajedno sa svojim sugrađanima bio domaćin brojnim ljudima dobre volje koji su prošle jeseni pomagali Tekijancima u saniranju posledica poplava, naglašavajući da je za Tekijance značajan momenta to što su posle zla koje ih je snašlo prošlog septembra prethodne godine, smogli snage da organizuju somovijadu na Dunavu.

I ovogodišnje takmičenje u lovu soma na bućki odvijalo se na Đerdapskom jezeru kod Tekije, od potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke Vodenice, a u 30 čamaca nadmetalo se 60 alasa iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske. Bućkaroši su na vodi proveli ukupno dvanaest sati, šest u petak i još šest u subotu. Tokom dva takmičarska dana ulovljen je 21 som ukupne težine 89 kilograma, a titulu pobednika nezvaničnog svetskog prvenstva u lovu soma na bućku osvojili su Predrag Jovanović (Grocka) i Bogomir Kubinjec (Beograd) koji su na merenju imali šest somova ukupne težine 27,5 kilograma. U tom ulovu bio je i som kapitalac, dužine 113 santimetara, težak 13,7 kilograma .

– Prvog dana sa vode smo se vratili bez ulova. Sutradan smo promenili mamac i to nam se posrećilo. Kada smo izvukli prvog soma težine 13,7 kilograma ponadali smo se da smo na dobrom mestu, „prevarili“ smo još pet somova i to je bilo dovoljno da ponesemo titulu najboljeg para. Imali smo i tri ribe ispod standarda tako da je ukupan ulov moga biti i berićetniji – nije krio zadovoljstvo Predrag Jovanović, koji kaže da su ovde došli da uzvrate posetu drugarima iz Tekije koji su na sličnom takmičenju učestvovali u Grockoj.

Ulov od 18 kilograma bio je dovoljan Stevanu Keziji (Bačka Palanka) i Vasiliju Raduloviću (Golubinje) za drugo mesto, dok su treće mesto osvojili Bugari Ivajlo i Biser Borisov (Vidin) ulovivši pet somova ukupne težine 14,3 kilograma.

Sa ribolovcima i gostima koji su i ove godine ispunili Tekiju družio se i dr Dragan Budujkić, prvi čovek opštine Kladovo.

– Zlatna bućka Đerdapa sportsko ribolovna i turistička priredba je simbol opštine Kladovo i zato imamo obavezu da negujemo manifestaciju koja promoviše turističke potencijale našeg kraja. Na ribolovačku svetkovinu stigli su nam takmičari, ali i gosti iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske. Opšta je ocena da smo bili odlični domaćini i to nas raduje – istakao je dr Budujkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari