Rio Tinto (ni)je otišao, iz „Ne damo Jadar“ tvrde da kompanija ima nove parcele 1Marijana Petković, Udruženje "Ne damo Jadar" Foto: N1

U Gornjim Nedeljicama uzorci zemlje sa njiva uzimali su ljudi bez dokumenata zbog gasovoda, što je meštane uznemirilo, pa iz Udruženja Ne damo Jadar poručuju da neće tolerisati nikog na njivama, kao i da čekaju da kompanija Rio Tinto napusti Nedeljice.

„Mi smo ih zatekli i prošle nedelje, rekli su da trasiraju gasovod. Tada su opomenuti, rečeno im je da više ne dolaze, međutim, juče su došli i uzorkovali teren. Ulazili su ljudima na privatne parcele bez saznanja vlasnika i gradske uprave koja je rekla da ne znaju šta se dešava“, kaže za N1 Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar.

 Prošle godine u avgustu Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica. Mesec dana pre toga Rio Tinto demantovao je da se za potrebe rudnika gradi tajni gasovod od Beograda do Loznice.

„Projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene, tim planom definisane su trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode“, saopšteno je iz Rio Tinta u julu 2021. godine.

Sa projektom Jadar završeno je pre 15 dana i sa kompanijom Rio Tinto poništena su sva dokumenta, saopštila je premijerka Ana Brnabić

„Ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za eksplotaciju i preradu minerala jadarid od 13.2.2020. godine, tako da je prostorni plan ukinut i više ne postoji“, izjavila je Brnabić.

Ipak, meštani Gornjih Nedeljica tvrde da Rio Tinto ima i nove parcele.

„Predstavnici našeg udruženja su jasno naznačili premijerki da ne sme nijedna parcela preći u njihovo vlasništvo, evo prešle su tri, mi pratimo na E-katastru i beležimo“, naglasila je Marijana Petković.

Iz Udruženja Ne damo Jadar kažu da još nije odlučeno o novim protestima, ali da ni na terenu još ne vide da je Rio Tinto otišao iz njihovog mesta, osim što su napustili kancelarije u Loznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari