Risović: Novinari poslednja linija odbrane ljudskog dostojanstva i demokratije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Meni je ova godina i 20. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije jako značajna i zbog toga što smo došli do presude za taj zločin, izjavila je večeras na otvaranju izložbe fotografija „Novinarstvo. Ovde Sada“ njegova ćerka Jelena Ćuruvija, osnivačica fondacije
nazvane po imenu vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Posle prikazivanja kratkog filma o hronologiji stradanja Slavka Ćuruvije, ubijenog na Uskrs, 11. aprila 1999.godine, ona je u Dorćol placu podsetila da je trebalo mnogo vremena, rada i muke da bi se došlo do ove tačke.

„Odlučili smo se da organizujemo ovu izložbu da bismo napravili paralelu između vremena u kojem je tata radio i bio ubijen i vremena u kojem danas novinari pokušavaju da rade svoj posao kako treba“, objasnila je Jelena Ćuruvija.

Izvršna direktorka Fondacije „Slavko Ćuruvija“, Ivana Stevanović ukazuje da je izložba otvorena u danu kada je Srbija ponovo pala na listi indeksa slobode medija Reportera bez granica.

Prema njenim rečima, danas je takođe jedna od glavnih vesti nova mučna i prljava kampanja sa opasnim govorom mržnje protiv novinara.

Kada smo osmišljavali izložbu, naglasila je Stevanović, hteli smo da postavimo pitanje gde su srpski novinari i srpsko novinarstvo 25 godina posle smrti Dade Vujasinović i 20 godina posle ubistva Slavka Ćuruvije.

Autor izložbe Marko Risović naglašava da se objašnjava da se izložene fotografije bave novinarima koji žive i rade u lokalnim sredinama. Nije bitna estetika, bitne su priče tih ljudi, jer su oni poslednja linija odbrane ljudskog dostojanstva i demokratije u Srbiji, ocenio je Risović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su kolege i prijatelji Slavka Ćuruvije i predstavnici diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari