Ristić: Ništa nas ne vezuje da u radnoj grupi za bezbednost novinara sedimo narednih godinu dana 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Nova radna grupa za bezbednost novinara, koja će raditi pod okriljem Vlade Srbije, „osnovana je na brzinu i uz dosta manjkavosti, naročito imajući u vidu da Stalna radna grupa za bezbednost novinara postoji već četiri godine“, ocenio je predsednik Asocijacije medija Stevan Ristić.

Ristić je za agenciju Beta rekao da od osnovanja Stalne radne grupe za bezbednost novinara bezbednost ipak nije popravila, nego se u protreklih godinu dana čak pogoršala.

On je dodao da je bio na prva dva sastanka nove Radne grupe za bezbednost novinara koja je formirana u novembru odlukom Vlade, a pod ingerencijom ministarstva kulture i informisanja, i da će na njima prisustvovati „dok se ne iscrpu sve neke šanse“ da se poboljša stanje u medijima.

„Ne treba nešto osuđivati pre nego što se vidi šta je to“, rekao je Ristić i dodao da je učešće Asocijacije medija u radu Radnog tela za bezbednost novinara „ulaganje u neku moguću budućnost“.

„Dolazim iz redakcije gde su novinari dosta šikanirani i to šta stvarno znači osećaj bezbednosti nije mi stran“, dodao on.

Ristić je rekao da smatra da je i interes Vlade Srbije da se poboljša bezbednost novinara i da „nije siguran da se pravi novo telo da bi se stvari zataškale“.

„Mislim da je zataškavanja bilo prethodnih godina. Formiranje i osnivanje nove radne grupe neće doneti nikakav poen (vlasti). Neke suštinske stvari ako se dese – super, ako se ne dese, ništa nas ne vezuje da mi tu sedimo narednih godinu dana“, kazao je Ristić.

Prema njegovim rečima, na prvom sastanku Radne grupe za bezbednost novinara sastavljen je akcioni plan, utvrđen je kao zajednički cilj bezbednost novinara, a do kraja januara bi „mogli da vidimo put kako da dođemo do toga“.

Ristić je ocenio da je „atmosfera u društvu jako loša i da podela koja postoji ne donosi ništa dobro“, a povodom napada na medije i novinare koji dolaze od poslanika vladajuće većine u Skupštini Srbije je rekao da „imamo veliki problem“ sa načinima i hajkom koja se vodi bilo u parlamentu, bilo od predstavnika izvršne vlasti.

„Ko ima najveću moć ima i najveću odgovornost. Ljudi na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti ne bi trebalo da komentarišu stalno novinarski rad. Mislim da je potpuno loše i pogubno i po bezbednost novinara da se neki novinari optužuju, imali smo prilike da čujemo, za pripremu atentanata na predsednika“, rekao je on.

Ristić je ocenio da su mediji napadani po principu „ko god bi se usudio da nešto kritički iznese o vlasti dobije odgovor od poslanika“, kao i da „u državi gde opozicije nema u parlamentu neko mora da bude kriv“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari