Ristivojevićev polupismeni pamflet 1

Obraćam Vam se kao punomoćnik dr Slobodana Beljanskog i tražim da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju objavite ovaj odgovor na tekst iz Danasa od 07. 12. 2016. godine „Ristivojević: Do ove godine Beljanski nije koristio titulu doktora“.

Taj tekst je objavljen kao rezultat konferencije za medije održane na Pravnom fakultetu, pre nego što je isti fakultet odlučio o žalbi protiv rešenja o poništaju doktorata. Takva konferencija je svojevrsna zloupotreba i presedan u našoj akademskoj zajednici. „Saopštenje“ koje je podeljeno medijima sadrži niz neistinitih, uvredljivih i nebitnih tvrdnji.

Ristivojević je na konferenciji dao objašnjenje da je postupak poništaja započet 15 godina nakon odbrane doktorata zato što je tek tada Pravni fakultet dobio tužbu od Slobodana Beljanskog gde je na pečatu pisalo ,,dr“, dok na prethodnim tužbama to nije bio slučaj. Dostavljam Vam u prilogu dokument na kome se nalazi pečat i potpis dr Slobodana Beljanskog u postupku protiv Pravnog fakulteta iz 2009. godine, koji je predat i zaveden u sudu, a radi se o postupku koji je Pravni fakultet izgubio kao tužena strana. Takođe, dostavljam Vam naslovnu stranu udžbenika „Nove ustanove i nova rešenja u zakoniku o krivičnom postupku“ iz 2002. godine čiji je koautor dr Slobodan Beljanski, a koji je korišćen kao obavezna literatura na Pravnom fakultetu. Dr Slobodan Beljanski je nakon doktoriranja na Pravnom fakultetu držao predavanja iz pravne etike, a bio je i u upravnom odboru Pravnog fakulteta. Dakle, neistinita je tvrdnja da je tek sada Pravni fakultet saznao za dr Slobodana Beljanskog.

Pamflet koji je Ristivojević podelio medijima, a koji je navodno usvojen na „Kolegijumu dekanata Pravnog fakulteta“ je maliciozno, polupismeno i sramotno štivo u kome je izostavljen najbitniji odgovor na pitanje: „ako je poništen doktorat zbog toga što nema zahteva Beljanskog za odbranu, zar nije na doktoriranje pristao samim činom izlaska na odbranu i korišćenjem zvanja doktora?“. Da sramota ne ostane samo na Pravnom fakultetu postarao se i predsednik Advokatske komore Vojvodine koji je to saopštenje distribuirao advokatima širom Srbije.

Neistinito iz saopštenja je i to da je doktorat odbranjen u vreme kriznih štabova jer je odbranjen na fakultetu u redovnoj proceduri, po jednoglasnoj odluci Nastavno-naučnog veća, dekana i na kraju komisije u sastavu od profesora Grubač, Jekić i Feješ. Diplomu je izdao Univerzitet u Novom Sadu. Tokom 2002. godine je u postupku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu utvrđeno da „nema pravnog osnova za poništaj doktorske disertacije“.

Ustanovi kao što je Pravni fakultet u Novom Sadu na kome su većina profesora časni i stručni naučnici i predavači, ne priliči ni da zloupotrebljava pravo ni da se koristi neistinama. Razlozi za poništaj doktorata su vanpravni i zlonamerni.

Punomoćnik dr Slobodana Beljanskog, advokat Vladimir Beljanski

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari