Rivlin: Jasenovac je Aušvic Balkana 1Foto: Wikipedia

Predsednik Izraela Ruven Rivlin poručio je danas u Jasenovcu da se Hrvatska mora suočiti s prošlošću, ocenivši kako će sposobnost službenog Zagreba da tu prošlost ne ignoriše biti „važan element“ u odnosima dve države.

„Sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću – a ne da je ignoriše, moralna je obaveza koja je temeljni deo svakog pravednog društva i biće i dalje važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela“, naglasio je Rivlin tokom posete Jasenovcu, gde je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović odao poštu žrtvama tog ustaškog logora.

Nazivajući Jasenovac „Aušvicom Balkana“, izraelski predsednik podsetio je na vreme pre Drugog svetskog rata, kada je 40.000 Jevreja živelo na području „Nezavisne države Hrvatske“.

„Stotinama godina Hrvatska je Jevrejima bila topli dom, ali za vreme Drugoga svetskog rata taj se dom pretvorio u masovnu grobnicu“, rekao je Rivlin, prenosi N1.

Naglašavajući da je „većina jevrejske zajednice – beba, dece, žena, staraca i muškaraca – istrebljena na najokrutniji način samo zato što su bili Jevreji“, on je rekao da ih je većina „ubijena 1941. i 1942. godine“ i „okrutno izbrisana s lica zemlje“.

„Većina Jevreja koji su živeli u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijeni su ovde – u logoru Jasenovac. S njima su brutalno ubijeni i mnogi drugi, desetine hiljada Srba, Roma i protivnika režima“, naglasio je izraelski predsednik u Jasenovcu.

On je za ustašku vlast rekao da je bio „jedan od najgorih režima među saradnicima nacista“, i „aktivan partner u ubistvima“.

„Postoje neki koji radije potiskuju svoju prošlost i na nju gledaju kao na crnu rupu koja ne traži proučavanje ili preispitivanje duše. Neki veruju, naročito danas, da ih istorijske okolnosti Drugoga svetskog rata – činjenica da su bili pod nacisitičkom okupacijom – oslobađaju od bilo kakve moralne odgovornosti, lične i nacionalne, za strahote koje su se dogodile u njihovoj zemlji“, naglasio je Rivlin.

Poručio je da su svi dužni „da učine maksimalan napor“ da“poštuju sećanje na one koji su nastradali“, a „ne da pružaju ruku zakonima ili bilo kakvim pokušajima da se ošteti ili utiša istorijsko istraživanje onoga što su nacisti i njihovi saradnici učinili“.

„Jedino iskrenošću i hrabrim suočavanjem s prošlošću kroz obrazovanje mladih generacija možemo s ovog groznog mesta poručiti: Nikad više“, naglasio je Rivlin.

Predsednica Hrvatske danas je, odajući poštu jasenovačkim žrvama, „najoštrije osudila“ manipulaciju brojem jasenovačkih žrtava. Izraelski predsednik doputovaće u četvrtak u posetu Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari