Protest roditelja nestalih beba: Naša borba predugo traje 1Foto: Fonet

Roditelji nestalih beba održali su 10. oktobra na beogradskom Trgu Republike protestni skup sa ciljem da još jednom skrenu pažnju javnosti na sudbinu dece za koju veruju da su im po rođenju oteta, a zatim prodata ili data na usvajanje.

Oni su se okupili i kako bi pozvali nadležne institucije u Srbiji da rasvetle okolnosti pod kojim su njihova deca nestala.

„Mi smo ogorčeni, mi smo besni, mi smo čemerni, razočarani, mi smo izgubljeni ljudi, ljudi bez pravde“, navela je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon protesta Ana Pejić iz Rume, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koja i sama decenijama traga za odgovorom o sudbini devojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana posle porođaja rečeno da je preminula.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Osnovne zamerke koje su roditelji izneli na zakon jeste to da on roditeljima, umesto odgovora šta se desilo sa nihovom decom – nudi novčanu naknadu.

Rok za pokretanje postupka pred sudom produžen je za vreme koliko je trajalo vanredno stanje zbog epidemije korona virusa.

U Srbiji više od 2.000 roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koju im je u porodilištima rečeno da su umrla, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari