Rođendani na mrežama i žice u mafinima 1Foto: Pixabay/Pexels

Konditorska industrija prinuđena je da prati korak sa vremenom gde sve na internetu, pogotovo na mrežama gde ljudi dele svoje fotografije, mora da izgleda savršeno. Ali ne završi uvek sve tako.

Zamislite da „okačite“ fotografiju sa rođendana deteta i torta bude u obliku mede ili nešto što liči na njega, kako su to znale manje ili više vešto da izmodeluju naše bake.

Ubrzo bi zavšili na posprdnim mimovima sa sve heštegovima: #slavic, #horror, #birthday i tako redom, kako se već današnja omladina zabavlja sa fotografijama i načinom života sa kraja prošlog veka.

Torte za venčanja, ali i danas neprevaziđene velike žurke za osamnaeste rođendane (odlasci u vojsku tu malo kaskaju), tek su parada šarenila, šljaštenja i neumerenosti.

Tako jednostavno poslastičarnice gube bitku sa vremenom i tehnologijom pa prehrambeni lepak izgleda više nije dovoljan da ispuni sve moguće zahteve.

Zbog toga se u torte stavljaju žice, čačkalice, stiropori i ostali nejestivi delovi koji pomažu u tome da izgledaju savršeno.

Na jednom rođendanu mališani su se najeli žice koja je bila u mafinu u obliku mede. Jedva vidljiva. Dapače, da kum nije zagrizao mafin pitanje je da li bi neko i primetio da u njemu ima nejestivih delova.

Rođendani na mrežama i žice u mafinima 2
aleksandar latas

Roditelji nisu slutili da u slatkišu ima žice, a deca su odmah razgrabila baš mafine, kako to već ide sa dekoracijama na tortama. Par njih završilo je na lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršovoj i svi se sada nadamo „da će se žice rešiti“ bez mogućih komplikacija.

Iz poslastičarnice iz koje je stigla torta objasnili su da su nejestivi delovi dekoracije jasno navedeni na deklaracijama njihovih proizvoda, sa napomenom da mogu da zadrže delove poput žice, trake, drvenih štapića, stiropora.

„Posebno skrećemo pažnju na dekorativne elemente poput figurica na mafinima, koji mogu sadržati materijale neophodne za očuvanje oblika dekoracije“, saopštili su.

Uz želje i nadu da će mališani proći bez bilo kakvih posledica, ovo nam može biti dobra opomena. Kada idemo na dečje rođendane, izgleda nam treba više opreza i manje savršenstva.

Roditelji, proveravajte dekoracije, jer žica uopšte nije bezazlena stvar za pojesti. A sa druge strane, ne mora sve da izgleda kao preslikano sa američkih zabavnih filmova i na kraju krajeva, ne mora sve da bude „na mrežama“, ostavite neke uspomene i za svoje porodične albume.

Izrada fotografija i lepljenje u album je i dalje zabavno. A deci je svakako okupljanje već doživljaj i najčešće, najdraže torte su im baš one najjednostavnije.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari