Rojters: Rusija upozorava zemlje da ne glasaju za njenu suspenziju u OHCHR-u 1Foto: EPA/ MATT CAMPBELL

Rusija je pred sutrašnje glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija poslala poverljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savetu za ljudska prava smatrati „neprijateljskim gestom“, prenosi Rojters.

Ova novinska agencija tvrdi da je imala uvid u notu koju je Rusija slala zemljama, ali nisu mogli da preciziraju kojim sve državama je ona poslata.

„Vredi napomenuti da će se kao neprijateljski gest smatrati ne samo podrška takvoj inicijativi, već i jednako udaljena pozicija na glasanju (uzdržanost ili neučešće)“, navodi se u noti, prenosi Rojters.

Savet za ljudska prava UN-a (OHCHR) je organ Generalne skupštine UN-a koji čini 47 zemalja članica koje se smenjuju periodično. Rusija je trenutno na sredini trogodišnjeg mandata koji ističe 2023. godine. Zemlja se može suspendovati iz članstva zbog grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava ukoliko za to glasa dvotrećinska većina Generalne skupštine koja broji 193 članice.

Inicijativu za suspenziju Rusije u ponedeljak su najavile Sjedinjene Američke Države nakon optužbi da su ruske trupe odgovorne za smrt stotine civila u gradu Buča u blizini Kijeva. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile. Glasanje o incijativi trebalo bi da bude održano sutra.

Kako ističe Rojters, ruska misija pri UN-u nije želela da komentariše pismo. S druge strane, Olivija Dalton, porparol Misije SAD pri UN je navela da je pretnja zemljama pred glasanje „dodatni dokaz da Rusiju treba odmah suspendovati iz Saveta UN za ljudska prava“.

Generalna skupština UN-a je od početka invazije Rusije na Ukrajinu usvojila dve rezolucije u kojima osuđuje postupke Moskve. Za ove rezolucije glasala je i Srbija, koja odbija da uvede sankciji Ruskoj Federaciji.

Eventualna suspenzija Rusije ne bi bila presedan, pošto je 2011. godine Libija suspendovana iz članstva u OHCHR-u, zbog nasilja nad demonstrantima koji su se suprotstavili režimu Moamera Gadafija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari