Romelu Lukaku: "Đavolje" rešenje 1Foto: EPA/ PETER POWEL

Slatku osvetu priredio je Romelu Lukaku klubu koji ga je pre tri sezone proglasio „viškom“ zbog čega je do ovog leta, više nego uspešno, morao da se dokazuje u Evertonu.

Čelsi je do petka uveče bio ubeđen da je sve dogovorio sa belgijskim napadačem i da će se momak poreklom iz Konga vratiti u redove „plavaca“, međutim Žoze Murinjo je ponovo na delu pokazao da je najbolji „đavoljev advokat“. Portugalac je upravo 2011. doveo Lukakua u Čelsi, sa svega 18 godina; iako je kasnije direktno kumovao njegovom odlasku u Everton, poznajući njegov karakter, uspeo je da ga nagovori da ponovo sarađuju, ovog puta u Mančester junajtedu.

„Crvene đavole“ ova vrsta zadovoljstva koštala je 85,5 miliona evra, koliko će u cugu platiti Evertonu i ukoliko belgijski napadač bude bio na nivou iz prethodne dve sezone, čitav transfer mogao bi da bude skuplji od prošlosezonskog Pola Pogbe. Junajted je za povratak Francuza platio Juventusu 110 miliona evra, a Everton će, uz neopisivu sumu novca, besplatno dobiti i Vejna Runija, najboljeg strelca u istoriji Junajteda, koji će se tako vratiti u klub u kojem je i ponikao.

Lukaku je poslednje dve sezone u dresu Evertona odigrao kao u transu. U takmičarskoj 2015/16 postigao je u Premijer ligi 18 golova, a u prošloj čak 25 na 37 utakmica. Ukupno u dresu „karamela“ postigao je 85 golova na 186 mečeva, tačnije u proseku 0,46 po utakmici. Romelu važi za vrlo pobožnog fudbalera; svaki postignut gol proslavlja tako što se prekrsti i raširenim rukama pokaže ka nebu. Prototip je napadača starog kova: fizički je izuzetno snažan, visine 190 centimetara i težine preko 85 kilograma, nezaustavljiv je u duel i skok igri, što se posebno ceni u Engleskoj. Ima odličan osećaj za prostor i pas i naročito je opasan u šesnaest metara. Romelu ima mlađeg brata, obojica su levonogi, ali je Džordan levi bek rimskog Lacija. NJihov otac Rodžer takođe je bio fudbaler i kapiten reprezentacije Zaira. O Romelu je snimljen dokumentarac, još dok je bio tinejdžer, tačnije njegovoj školi koja je bila povezana sa omladinskim sistemom Anderlehta. Kada su posetili akademiju Čelsija, Lukaku je bio dirnut viđenim, poručivši da mu je najveći san da zaigra za „plavce“. Poliglota je; govori tečno: francuski, holandski, engleski, portugalski, španski i svahili dijalekat države Kongo. Rođen je 13. maja 1993. u Antverpenu, idol mu je bio Didije Drogba. Za reprezentaciju Belgije postigao je 20 golova na 57 utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari