Romska partija: MUP da razmotri uvođenje oficira za vezu 1Foto: Logo

Portparolka Romske partije Sanja Šajn pozvala je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da nakon napada na pripadnike romske nacionalne manjine u Leksovcu još jednom razmotri uvođenje oficira za vezu.

„Osnovni zadatak oficira za vezu bio bi da stalno radi na stvaranju bezbedne društvene klime, jačajući poverenje izmedju vlasti i gradjana, dajući tako poseban doprinos borbi protiv učinilaca krivičnih dela iz mržnje“, rekla je Šajn, a navodi se u saopštenju Romske partije.

Šajn je navela da bi uvođenje takvog rešenja doprinelo „efikasnijem rasvetljavanju situacija kao što je poslednji nemio dogadjaj u Leskovcu“, da bi ovlašćeni državni organi raspolagali većim nivom informacija, kao i da bi se građani osećali bezbednije.

„Svima mora da bude jasna potreba stalnog jačanja poverenja između lokalnog stanovništva i državnih organa na lokalu“, rekla je Šajn i dodala da je relativizovanje stvarnog stanja u izjavama političara veća opasnost za ukupno društvo nego i samo huliganstvo.

Ona je podsetila da je Ministarstki savet OEBS-a u više navrata tvrdio da zločini iz mržnje „ne utiču samo na bezbednost pojedinaca, već da mogu dovesti do sukoba i nasilja širih razmera“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari