Ronioci „Nacionalne geografije“ istraživali i snimali Stopića pećinu na Zlatiboru (FOTO) 1Fotografije: Branka Piščević/ Janez Kranjc/Saša Očoveji/ Dragomir Stopić

Nakon Ribničkog jezera, grupa ronilaca je istraživala i fotografisala Stopića pećinu na Zlatiboru za potrebe „Nacionalne geografije“.

Ronioci beogradskog kluba „Svet ronjena“ su, proteklog vikenda, istraživali bigrene kade, kanal sa kadama i rečni kanal koji se proteže kroz Stopića pećinu.

Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc, ronilačko-snimateljski par i saradnici  “Nacionalne geografije“ Srbije, svedočili su da su, po zaranjanju u jednu od bigrenih kada, otkrili da je njeno dno prekriveno velikom količinom metalnog novca.

„Ta kada nas je podsetila na veliki bunar želja. Bili smo začuđeni time što ljudi, na takav način, narušavaju sklad ovog jedinstvenog prirodnog fenomena“, objašnjavaju Ivana i Janez.

Ronioci „Nacionalne geografije“ istraživali i snimali Stopića pećinu na Zlatiboru (FOTO) 2

U jednom od uglova kade, kažu, primetil su otvor i kanal koji vodi dalje u dubinu pećine, ali istraživanje tog prostora nije bilo u planu tokom ovog zarona.

„I vidljivost se drastično smanjila, pa smo to ostavili za neku drugu prilku“, navodi ronilački par.

Oni su, kako ističu u TO Zlatibor, među prvim ronicma koji su zavirili ispod površine bigrenih kada. Kaži da u da će ih fotografije tog prirodnog fenomena  godinama podsećati na avanture, koje ne bi bile moguće bez timskog rada i entuzijazma članova tog ronilačkog kluba.

Ronilačko-fotografska akcija je organizovana uz podršku Opštine Čajetine, Turističke organizacije Zlatibor, Turističkog udruženjem Gostilje, ekipe Stopića pećine i domaćinstva Filipović, u kome je bila ronilačka baza.

Ronioci „Nacionalne geografije“ istraživali i snimali Stopića pećinu na Zlatiboru (FOTO) 3

Stopića pećina, koja je jedan od najposećenijih takvih lokaliteta u Srbiji, nalazi u selu Rožanstvo, u zaseoku Stopići, na putu od Zlatibora prema Sirogojnu.

Širina otvora pećine je 35, a visina 18 metara. Duga je 1.691,5 metara i kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se od pet pećinskih celina – Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, kanal sa kadama i Rečni kanal.

Osim atraktivnog vodopada, nazvanog „Izvor živita“ visokog oko devet metara, krase je pećinski nakitom. Ono po čemu se izdvaja od ostalih pećina su  bigrene kade, prirodno formirana krečnjačka udubljenja u kojima se zadržava voda. Kada se napune kade, od kojih je najdublja oko 7,2 i duga je 15 metara, stvaraju se neobične vodene kaskade.

Ronioci „Nacionalne geografije“ istraživali i snimali Stopića pećinu na Zlatiboru (FOTO) 4

Pre nekoliko godina, prilaz pećini i njena unutrašnjost su uređeni. Posetioci se kreću uređenim i bezbednim stazama i stepenicama, a atraktivnost celog ambijenta pojačana je specijalnim dekorativnim led-osvetljenjem, čije boje se manjaju na nekoliko sekundi.

Neobična boja Ribničkog jezera

U januaru ove godine, ronioci istog kluba, istraživali su, takođe za „Nacionalnu geografju“, podvodni svet Ribničkog jezera i to ispod leda debljine oko petnaestak centimetara. Zlatiborskom jezeru ih je privukla njegova, kako su tada rekli, neobična narandžasta voda, zbog terena od gline, koja ih je  podsetila meksička jezera.

Fotografije: Branka Piščević, Janez Kranjc, Saša Očoveji, Dragomir Stopić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari