Provedite jesen na Zlatiboru: Od "El Pasa", do Stopića pećine i Gostilja 1Foto: TO Zlatibor

Zlatibor je godinama omiljena destinacija turista iz zemlje i regiona, a taj status potvrdila je i protekla letnja sezona, izjavio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

– Tokom jula i avgusta popunjenost hotelskih kapaciteta bila je veoma dobra, u proseku 90 odsto. Prometom su zadovoljni i vlasnici smeštaja u domaćoj radinosti. Zlatiborska ponuda smeštaja jeste velika, a upravo zbog toga svaka kategorija gostiju ovde može da pronađe ono što im odgovara. Preko 30.000 posetilaca, koliko je letos dnevno boravilo na Zlatiboru, još jednom je pokazalo da kvalitetnom i raznovrsnom ponudom tokom leta možemo parirati i primorskim destinacijama, jer nije redak slučaj da turisti odmor na moru zamenjuju odmorom na Zlatiboru – istakao je Živanović.

Sada, kad se uspešna letnja sezona zvanično završila, topla i sunčana jesen je pravo vreme da se na Zlatiboru uživa u prirodi i raznolikim sadržajima, bez poznate letnje gužve.

Turisti ovde imaju priliku da uživaju u bogatoj turističkoj ponudi i raznovrsnim sadržajima. Pored standardno kvalitetne ugostiteljske usluge, široke lepeze smeštaja različitih kategorija, mnoštva zabavnih i adenalinskih aktivnosti, gosti mogu iskoristiti vreme pešačeći do nekog od zlatiborskih vidikovaca (Čigota, Obadovo brdo, Gradina, Tornik…). Pored šetnje, postoji mogućnost iznajmljivanja električnih bicikala ili električnih automobila, a sve sa ciljem očuvanja životne sredine.

Provedite jesen na Zlatiboru: Od "El Pasa", do Stopića pećine i Gostilja 2
Foto: TO Zlatibor

Nezaboravna je vožnja najdužom panoramskom gondolom na svetu, koja spaja turistički centar Zlatibora sa njegovim najvišim vrhom Tornikom. Tu je obavezna pauza na međustanici kod Ribničkog jezera, gde se nalazi eko park, moderno odmaralište sa mobilijarom od prirodnih materijala i gde se gosti mogu osvežiti uz napitke iz gondola bara.

Stopića pećina, smeštena između sela Rožanstva i Trnave sa prelepim bigrenim kadama i impozantnim ulaznim otvorom je isto tako dobar predlog da se poseti tokom jesenjih meseci.

Od prirodnih atrakcija treba posetiti vodopad u Gostilju, u kome se po legendi kupaju vile, a svakako je zanimljiv i prirodni kameni most Prerast u ataru sela Dobroselice. Nedaleko od Prerasti, smešten je kaubojski grad „El Paso City“. Za one koje vole istoriju i da čuju priče o očuvanju tradicije i narodnog graditeljstva pravi izbor su muzeji u Sirogojnu, jedan pod otvorenim nebom

„Staro selo“ dok je drugi posvećen pletiljama i čuvenim Sirogojno džemperima. Na samom Zlatiboru, u centru gosti mogu uživati u Dino i Avantura parku.

Turistička organizacija Zlatibor pokrenula je aplikaciju „Zlatibor.live“ kako bi gosti u svakom trenutku bili informisani o dnevnim dešavanjima na Zlatiboru i okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari