Deblokirani prelazi Jarinje i Brnjak 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV (Arhiva)

Tačno u 15.59 danas deblokirani su prelazi Brnjak i Jarinje, čime je ispunjena prva tačka sporazuma iz Brisela, navodi agencija Beta.

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, ponovo su prohodni, javlja portal KoSSev. Kako navodi ovaj portal, sat i po pre isteka roka u 16 časova koji je predviđen dogovorom u Briselu, sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili. Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Srbi se polako sada sa oba prelaza razilaze.

Ostaju pripadnici KFOR-a i nalaziće se oko dva km od Jarinja i Brnjaka. Prema dogovoru tu ostaju oko dve nedelje. Na Jarinju je prethodno uklonjen kamion na kojem se proteklih 13 dana nalazila cerada „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kao i šatori u kojima su boravili Srbi.

Na Brnjaku je povlačenje usledilo nakon što su se prethodno pomerili srpski kamioni. Tačno u 8 časova započele su pripreme za povlačenje kosovskih specijalnih trupa i uklanjanje srpskih barikada.

Kod Jarinja je oko 9 časova oslobođena jedna traka. Na Brnjaku je leva traka u potpunosti oslobođena oko 11 sati. Iako su se kosovski specijalci spremili za povlačenje nešto posle 12 časova na oba prelaza, policajci su kod Jarinja ipak izašli iz vouzila. Razgovori sve tri strane vodili su se pored kamiona na kojem se nalazila cerada „Dobro došli u ZSO“. Taj kamion je potom preparkiran nekoliko metara unazad, a pola sata kasnije se i udaljio ka Leposaviću, da bi pola sata posle toga otišle i policijske jedinice sa ovog prelaza. KFOR, pre svega izvidnica sastavljena od američkih i slovenačkih vojnika, stigao je rano jutros.

Već oko 7 sati na terenu je bila vidljiva intenzivna koordinacije za raspoređivanje vojnika NATO-a. Celu oblast nadletao je i helikopter KFOR-a. Čelnici Srpske liste su bili na terenu, kod Jarinja Slavko Simić, gradonačelnici Severne Mitrovice Milan Radojević, Leposavića –  Zoran Todić i predsednik PO KM Aleksandar Spirić. Na Brnjaku je pored gradonačelnika Srđana Vulovića bio i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, javlja KoSSev.

Prva tačka briselskog sporazuma o registarskim oznakama vozila ispunjena je danas, uklonjene su barikade i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova su napustili administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Kfor je od jutros u osam sati stacioniran na Jarinju i Brnjaku, a na putevima koji vode prema granici sa Srbijom nema više barikada sa kamionima ili pripadnika Specijalne jedinice kosovske policije.

Delegacije Prištine i Beograda su uz posredovanje Evropske unije postigle 30. septembra dogovor o registarskim oznakama i deblokiranju puteva ka prelazima na severu Kosova.

Po sporazumu, snage Specijalne jedinice stacionirane na Jarinju i Brnjaku napuštaju položaje istovremeno sa deblokadama puteva 2. oktobra od 8.00.

Kfor će ostati na prelazima dve nedelje radi održavanja bezbednog okruženja i slobodnog kretanja.

Druga tačka sporazuma se odnosi na režim nalepnica i stupa na snagu 4. oktobra i primenjivaće se kao privremena mera dok se ne dogovore trajne mere.

Pod rukovodstvom EU biće osnovana radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica zasnovano na standardima i praksi EU.

Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra u Briselu.

U roku od šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje nalaze za trajno rešenje formata o čemu će se odlučiti na sastanku na visokom nivou.

Kfor potvrdio raspoređivanje na Jarinju i Brnjaku

Misija Kfora potvrdila je danas da su u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine njeni pripadnici raspoređeni na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kfor je saopštio da su pripadnici međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i prethodnih dana patrolirali na putevima ka prelazima Jarinje i Brnjak koje su blokirali lokalni Srbi blokirali zbog najave Prištine da će skidati srpske registarske tablice.

„U naredne dve nedelje, Kfor će biti prisutan na tom području, u skladu sa pomenutim dogovorom i mandatom koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi smo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da koliko god odlazak Rosu sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak izaziva radost, za Srbiju je nemoguće da ostvari suštinske i stvarne, dugoročne pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari