Dumitru Zamfiresku, rumunski poslanik u Evropskom parlamentu, nije glasao ni protiv jednog od 541 predloga u nizu koji su stavljeni pred članove EP, a čak 63 puta zaredom je pritisnuo taster „za“.

Prema istraživanju koji je sproveo nemački nedeljnik Špigl, Zamfireskuu nije strano ni da podrži dva ili više protivrečna predloga, ali je zato uzdržan kada je reč o kontroverznom nizu pitanja u vezi sa novim duvanskim propisima. On se, navodno, u isto vreme složio s tim da bi duvanske kompanije trebalo da odaberu gde će da postave natpis upozorenja, ali i da budu primorane da ih stave na donji deo paklice.

Prema rečima poslanika koji sedi do Zamfireskua, Austrijanca Martina Ehrenhauzera, najnovije „odluke“ njegovog rumunskog kolege su pokazatelj u koliko je meri tom nezavisnom poslaniku stalo do posla. Ehrenhauzer, koji je poznat po otkrivanju niza zloupotreba u EU, rekao je za Špigl da su navike glasanja Zamfireskua „potpuno nepotreban doprinos političkoj apatiji“. „On nikada nema ispred sebe dokumenta o kojima se glasa, a bez kojih je nemoguće da se zna o čemu se uopšte glasa. Svako ko glasa ovako nasumično i neetički ne preuzima ozbiljno svoje odgovornosti kao izabrani političar“, kaže Ehrenhauzer.

Poslanici EP imaju mesečnu platu od oko 8.000 evra, ali dobijaju i dodatne bonuse zbog prisustva u parlamentu i jako glasaju za najmanje 50 odsto zahteva tog dana. Svi elektronski glasovi se beleže na sajtu www.votewach.eu, koji pokazuje da je Zamfiresku propustio samo 18 od 1.298 glasanja u plenumu. Ehrenhauzer dodaje da rumunski poslanik ima i više „za“ od navedenih, pošto se glasanje uzdignutom rukom ne evidentira, „a njegova ruka je gotovo uvek podignuta“. Zamfiresku je ultranacionalista, bivši član partije Velika Rumunija. On je za Špigel izjavio da može da se seti kada je poslednji put glasao „protiv“, ali da glasa „za“ jer se slaže sa svih predlozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari