Foto: Nađa VukajlovićFoto: Nađa Vukajlović

Osnivač udruženja „Rusko demokratsko društvo“ Pjotr (Peter) Nikitin izjavio je da, sem pet poznatih slučajeva „otkazivanja gostoprimstva“ državljanima Rusije u Srbiji, postoji veliki broj ljudi koji su takođe proterani, ali se boje da nastupe u javnosti, zbog reakcije srpskih vlasti. Nikitin je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao  da su pravi razlozi za proterivanje protesti koje su održavali u Beogradu.

Nikitin je ukratko predstavio pet slučaja proteranih Rusa od 2023. godine. Kako je rekao, neki od njih objašnjenje za proterivanje nisu dobili, dok su oni koji jesu okarakterisani kao pretnja državi i posle odluke Bezbednosno – informativne agencije(BIA) prinuđeni su da napuste Srbiju.

– Ni u jednom od ovih slučajeva nisam video nijednu radnju koja spada u kršenje Ustava. Pravi razlog za proterivanje su naši protesti koje smo održavali u Beogradu. Na jednom konkretnom protestu sam od policije čuo da je bilo preko tri hiljade učesnika. Poruka koja njima smeta i koja stoji iza ovih odluka je „Rusija nije Putin- Putin je ratni zločinac“. To ugrožava propagandu koja se širi, da ceo ruski narod podržava Putina i ratno stanje, ovom porukom mi urušavamo tu propagandnu sliku, pokazujemo da ceo ruski narod nije uz Putina. To ne ugrožava bezbednost Srbije, ali ugrožava Putina – navodi Nikitin.

I sam je bio žrtva ove prakse, kako kaže, 13. jula odlukom srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) takođe mu nije dozvoljen ulazak u Srbiju gde je živeo poslednjih godina, tvrdi da i dalje veruje u pravičnost i neophodnost da nastavi da pruža pravnu pomoć Rusima kojima su izrečene iste odluke.

– Mi sami sebe finansiramo. Nemamo račun u banci, jer nijedna banka u kojoj smo pokušali da otvorimo račun nije prihvatila takav zahtev. Neformalno smo saznali da smo na nekoj crnoj listi i zbog toga ne možemo da otvaramo račune. Ovu sam konferenciju za štampu platio sopstvenim novcem, ukupno 28.000 dinara, u kešu. A sada mi šalju naši aktivisti mikro-donacije, da smanje moj finansijski teret – rekao je Nikitin.

Marko Štambuk, advokat nekih od proteranih Rusa, navodi da kada su ovi slučajevi u pitanju oni ne raspolažu ni najosnovnijim informacijama. Postavlja pitanje zašto se neko od proteranih Rusa karakteriše kao opasnost, zašto ih prethodno ne procesuiraju, odnosno ne pokreću krivični postupci.

– Ovo što se dešava u Srbiji nije karakteristično samo za nju, dešava se i u drugim državama. Daću samo jedan primer Litvanije, koja je od početka rata uvela upitnik koji se tiče rata u Ukrajini. Od trenutka uvođenja tog upitnika, preko 2.000 Rusa i Belorusa je okarakterisano kao bezbednosni rizik. U Evropskoj Uniji imamo sistematski lov na veštice, na Ruse i Beloruse. Biće zanimljivo videti da li će neki od ovih slučajeva završiti pred Evropskim sudom – rekao je Štambuk.

On je dodao da mu nije jasno kako u isti koš Srbija može staviti sve proterane državljane Rusije i Aljbina Kurtija, čiju sliku je pokazao uz obeležje OVK.

Na konferenciji je bila prisutna i Elena Koposova sa svojom porodicom. Koposova je najskoriji slučaj proterivanja Rusa, dato joj je 30 dana da napusti Srbiju.

Ona je kupila kuću nedaleko od Beograda, tečno pričaju srpski, deca joj pohađaju srpsku školu i vrtić.  Nikada nije bila aktivna u politici, kako navodi Nikitin.

Osnivač Ruskog demokratskog društva je dodao da je cilj srpskih vlasti da natera ruske aktiviste da ćute o političkim temama i onome što se dešava u Ukrajini i Moskvi, ali da ima i slučajeva nasumičnog targetiranja i procesuiranja od strane BIA.

Prisutan na konferenciji bio je i Simo Spasić koji je optužio govornike i moderatorku da ćute o ruskim žrtvama u Ukrajini. Moderatorka je odbila Spasića da postavi pitanje Nikitinu, s obzirom da pitanja mogu da postavljaju samo novinari.

On je moderatorku nakon toga optužio da je Đilasova plaćenica, te da namerno ne žele da pričaju o ruskim žrtvama u Ukrajini.

– Meni je samo žao ove dece ovde (misleći na decu Elene Koposove), što ne pričate o ruskoj deci koju ubijaju Ukrajinci?! Sram te bilo Goco, daće ti Đilas deset hiljada – rekao je Spasić nakon čega je napustio salu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari