Šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg izjavio je u Pragu da je Rusija racionalna velika sila i da ne bi zbog radara američkog antiraketnog štita u Češkoj započela rat. „Neki ruski generali su doduše zapretili da će na nas uperiti rakete sa nuklearnim glavama, ali nije nam poznato na šta su one bile uperene ranije.

Šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg izjavio je u Pragu da je Rusija racionalna velika sila i da ne bi zbog radara američkog antiraketnog štita u Češkoj započela rat. „Neki ruski generali su doduše zapretili da će na nas uperiti rakete sa nuklearnim glavama, ali nije nam poznato na šta su one bile uperene ranije. Rusija je racionalna velika sila, radar joj se ne sviđa, ali neće zbog toga povesti rat“, kazao je Švarcenberg u intervjuu poljskom dnevniku Gazeta viborča. Kao i ostali učesnici međunarodne konferencije „Protivraketna odbrana nakon samita NATO-a u Bukureštu: evropske i američke perspektive“ u Pragu, na čelu sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom, i šef češke diplomatije optimista je da bi Rusija na kraju mogla da se u protivraketnu odbranu Evrope uključi sa svojim sistemima zajedno sa NATO-om.
„Mogu da zamislim da će se protivraketni sistemi koje gradi Rusija spojiti sa sistemima NATO-a. Osnova za to je poverenje na relaciji Rusija-NATO. Moskva treba da nas tretira kao partnere čiji glavni interes je mir i bezbednost“, rekao je poljskom listu knez Švarcenberg. Šef češke diplomatije optimistički je ocenio da će češka vlada koja je vatreni zagovornik radara američkog štita u Českoj uspeti da ubedi parlament, u kome preovlađuju protivnici radara, da kontroverzni bilateralni američko-češki projekt prihvati.
U Pragu je u ponedeljak uveče na poziv inicijative „Ne bazama“ na Vaclavskom trgu protestovalo 1.500 protivnika radara a posle pohoda ulicama Praga pred sedištem vlade simbolično su spalili tekst američkog-češkog sporazuma o izgradnji radarske baze u Češkoj. Ankete renomiranih čeških agencija stabilno pokazuju da je protiv radara najmanje 67 odsto Čeha, dok je i najnovija anketa koju je naručila vlada pokazala da je protiv radara većina, doduše nešto slabija – oko 57 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari