Ruski premijer Vladimir Putin juče je kritikovao pokušaje nekih zemalja da ponovo uvuku Rusiju u hladni rat i rekao da njegova zemlja nema nameru da zatvori svoja tržišta iz političkih razloga.

Ruski premijer Vladimir Putin juče je kritikovao pokušaje nekih zemalja da ponovo uvuku Rusiju u hladni rat i rekao da njegova zemlja nema nameru da zatvori svoja tržišta iz političkih razloga. „Mi smatramo sve pokušaje da nas ponovo uvuku u eru hladnog rata kao direktnu pretnju našem projektu modernizacije“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u crnomorskom letovalištu Sočiju. To je Putinova reakcija na oštre kritike koje je prethodnog dana Rusiji uputila generalna sekretarka SAD Kondolisa Rajs.

Povodom najnovije krize poverenja investitora u rusko trižište kapitala, zbog čega je u četvrtak drugi dan uzastopce bilo prekinuto trgovanje na vodećim berzama, ruski premijer je rekao da su ruske kompanije koje se kotiraju na berzi „snažno potcenjene“. Putin je naglasio da će vlada reagovati na finansijsku krizu tržišnim merama. Rusija ima dovoljno deviznih sredstava i zlatnih rezervi da zaštiti svoj finansijski sistem i garantuje vrednost rublje, dodao je Putin.

Administracija američkog predsednika Džordža Buša optužila je Kremlj za agresiju i diktaturu i istakla da je glavni cilj Moskve tokom invazije na Gruziju proteklog meseca bio da svrgne s vlasti gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija. Rajsova je izjavila da su ruski predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Putin tokom najžešćeg napada od kada su ruske snage potukle gruzijsku vojsku u petodnevnom ratu proteklog meseca, doveli do toga da Rusija dobije status zemlje parije.

Rajsova je u Vašingtonu istakla da invazija Rusije na Gruziju predstavlja samo jedan od elemenata rastuće agresije ove zemlje izvan njenih granica. Ona je kao argument za takvu tvrdnju navela da Moskva koristi svoje energetske izvore kao političko oružje, zatim preti Poljskoj i Češkoj nuklearnim oružjem i izbegava potpisivanje međunarodnih sporazuma o kontroli oružja.

„Naš strateški cilj jeste da ruskim liderima stavimo do znanja da njihovi izbori vode Rusiju ka samoizolaciji i međunarodnoj irelevantnosti“, rekla je ona. „Utisak koji se stiče iz takvog kodeksa ponašanja jeste da je Rusija sve autoritarnija u okviru svojih granica i sve agresivnija izvan njih“. Primarni cilj Moskve jeste da uništi Sakašvilijevu vladu, što je inicijativa koja joj neće uspeti, obećala je generalna sekretarka SAD.

Kritika iz Vašingtona usledila je nakon što su pokušaji da se rasporedi određeni broj vojnih posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u spornim gruzijskim područjima propali u četvrtak kada je Rusija odbila da im dozvoli da patroliraju u Južnoj Osetiji, gruzijskom separatističkom regionu koji je Moskva priznala kao nezavisnu državu.

Prema rečima zapadnih diplomata, višenedeljni pregovori u sedištu OEBS u Beču su propali kada je Rusija pooštrila uslove za sprovođenje u delo predloga o raspodeli posmatrača OEBS u spornom području, kako bi isključila svaku mogućnost za međunarodno prisustvo u Južnoj Osetiji. Neuspeli pregovori u Beču ukazuju na to da će EU imati glavnu međunarodnu ulogu u Gruziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari